Coca-Cola a Pepsi pozmění v USA složení, aby se vyhnuly nálepce karcinogenní
Coca-Cola i Pepsi mění ve Spojených státech složení. Jinak by totiž oblíbené limonády musely nést varování, že způsobují rakovinu. Jedna z přísad se totiž dostala na kalifornský seznam karcinogenních látek.
Látka 4-metylimidazol se do pití dostane spolu s karamelem nebo karamelovými barvivy. Může tak být nejen ve sladkých limonádách, ale třeba také v tmavých pivech.
Výrobci se ale brání, že jde o naprosto zbytečnou a vědecky nepodloženou paniku.
Podle posledních studií může sice chemikálie způsobovat rakovinu u myší a krys, americká potravinářská inspekce nicméně spočítala, že by člověk musel vypít denně tisíc plechovek, aby dostal stejnou dávku jako testovaná zvířata.
Profesor Jiří Ruprich ze Státního zdravotního ústavu v Brně v pořadu Stalo se dnes
Kalifornie je zatím jediná, která 4-metylimidazol přidala na seznam karcinogenních látek. Pro firmy je ale levnější změnit výrobní proces v celých Spojených státech.
4-metyl-imidazol je malá molekula chemické látky, která vzniká při reakci cukrů a aminoskupin za zvýšené teplotě. Může tedy vznikat při každém zahřátí, kdy hnědnou potraviny na pánvi nebo v troubě.
„Když se bude péct chleba nebo se budou vyrábět některé fermentované potraviny, tak lze očekávat, že tam tyto látky budou,“ potvrdil profesor Jiří Ruprich ze Státního zdravotního ústavu v Brně.
V Evropě pro tuto látku zatím žádná omezení neplatí a profesor Ruprich předpokládá, že se to v dohledné době nezmění.
„Máme tady asi rok staré rozhodnutí evropského úřadu pro bezpečnost potravin, které tuto látku hodnotilo jako součást barviv založených na karamelu a dospělo k závěru, že jde o zanedbatelné množství.“