Kongresové centrum splatilo dlouholeté dluhy, s rekonstrukcí začne ještě letos

Pražské Kongresové centrum čeká rozsáhlá rekonstrukce. Dočká se nového vybavení, potřebných technologií a proměny vnitřních prostor. Centrum se zbavilo obřího dluhu z minulých let ,a po dlouhé době tak dá peníze do oprav obrovské budovy. Rekonstrukce začne ještě letos a bude probíhat za provozu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kongresové centrum Praha

Kongresové centrum Praha | Foto: Tomáš Adamec

Budova Kongresového centra Praha, dříve Paláce kultury, stojí na Vyšehradě už od roku 1981. Údržba impozantního díla je ale velmi náročná a také vybavení stárne.

„Opravovat budeme dá se říct všechno, protože od roku 2000 se tady proinvestovalo naprosto minimum. Rekonstrukce bude samozřejmě velice složitá, protože bude probíhat za provozu,“ říká ředitel centra Michal Kárník. Rekonstrukce podle něj proběhne v několika fázích.

Přehrát

00:00 / 00:00

O chystanou rekonstrukci Kongresového centra se zajímal reportér Jan Charvát

„Chceme přistavět výstavní plochy, protože víme, že většina moderních kongresů potřebuje doprovodnou výstavu. Budeme samozřejmě chtít předělat vnitřní prostory, budeme chtít obnovit nábytek, obnovit vybavení,“ upřesnil ředitel.

Kongresové centrum dlouhá léta bojovalo s finančními problémy. Téměř dvoumiliardového dluhu se zbavilo až díky tomu, že do něj majetkově vstoupil stát. Tím se stal hlavním vlastníkem, vysvětluje mluvčí ministerstva financí Marek Zeman.

"V současné době stát vlastní necelých 69,5 procenta akcií. Dozorčí rada je z větší části složená ze zástupců ministerstva financí.“

Kongresové centrum Praha | Foto: Tomáš Adamec

Náměstek pražského primátora Václav Novotný z TOP 09 popisuje, jak k dohodě mezi státem a dřívějším majitelem, tedy hlavním městem, došlo.

"Dohodli jsme se na tom, že stát vstoupí do Kongresového centra, vloží do něj dvě miliardy korun tím, že nakoupí akcie, a tím se zapravily dluhy.“

Město dá na potřebnou rekonstrukci 800 milionů korun a bude také na všechno dohlížet. V létě začnou úpravy, které nepotřebují stavební povolení, tedy například výměna koberců nebo židlí.

Nejdůležitější ale budou stavební zásahy. Severní fasáda centra by se měla posunout až o 25 metrů směrem k hraně Nuselského údolí. Cílem je získat více prostoru pro konání kongresů. Přesnou podobu rozšíření určí architektonická soutěž, proběhnout by mohla ještě do konce letošního roku.

Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme