Vedení hokejového svazu učí trenéry mládeže, spolupracuje i s městy

Vedení Českého svazu ledního hokeje se už pár let intenzivně zajímá o to, jak se daří po republice mládežnickému hokeji. V posledních pár týdnech se pustilo do inventury tuzemských zimních stadionů a nabízí městům možnost úspornější výstavby dalších.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zimní stadion Na Lapači

Zimní stadion Na Lapači | Foto: Vsetínská hokejová

„Zimních stadionu je 146, na 138 z nich se hraje hokej. To znamená, že na osmi stadionech se vůbec nehraje mládežnický hokej, což je veliká škoda,“ připomíná předseda komise mládeže hokejového svazu Milan Vacke.

Už tři měsíce cestuje po celé zemi, navštěvuje i ty nejmenší kluby, ale debatuje také se starosty a zastupiteli o tom, co a jak udělat, aby mládežnických oddílů přibývalo.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výchovu mladých hokejistů se zajímal reporetér ČRo Aleš Procházka

„Příkladem je Šternberk, kde vyrostl David Krejčí, což je nás asi nejlepší hokejista. Pokud se situace nezmění, tak tam už žádný Krejčí nevyroste,“ upozorňuje funkcionář.

V Česku jsou ale desítky měst, kde zájemci o hokej nemají zimní stadion v okolí. Hokejový svaz proto postupně oslovuje radnice s projektem nízkonákladových zimních stadionů.

„Částka se pohybuje mezi 45 a 53 miliony korun bez DPH. Náklady jsou zhruba o 40 procent nižší než současné zimní stadiony. Vzniklo to oslovením několika firem, které mají zkušenosti, takže jde o zaručené informace,“ říká Milan Vacke.

Zájem o děti a mládež se ovšem nepromítá jenom ve vyjednávání se starosty o velkorysejší podpoře začínajících hokejistů. Za posledních pár let se výrazně zlepšil kontakt se všemi kluby.

Stále žádanější jsou například semináře za účasti špičkových odborníků, metodická pomoc poskytovaná hokejovým svazem každému, kdo o ni projeví zájem. „Třetina trenérů je neskutečně ambiciózní. Trenéři se vzdělávají a pořád si píší o materiály,“ těší šéftrenéra hokejového svazu Slavomíra Lenera.

„Další třetina trenérů má svou vizi a vím, že s nimi nehnu. Nejvíc se snažím pracovat s poslední třetinou, přesvědčovat je a dělat osvětu. Není to boj, ale inspirace,“ je přesvědčen zkušený trenér.

Aleš Procházka, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme