České fotbalové derby jako lákadlo i pro nevidomého fanouška z Turecka. Murat si duely užívá po svém

Fotbalovou ligu v Česku vyhledávají i příznivci ze zahraničí. Láká je zdejší atmosféra. Často jde o takzvané Groundhoppery, kteří našli zalíbení v návštěvě sportovních utkání na nejrůznějších místech. A tato vášeň zřejmě pomáhá překonávat i některé vážné handicapy. S nevidovým tureckým fanouškem Muratem trávil čas při fotbalovém utkání i reportér Radiožurnálu Sport.

Jablonec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Choreo při severočeském derby Jablonce proti Liberci

Choreo při severočeském derby Jablonce proti Liberci | Foto: Radek Petrášek / ČTK

Fanoušci, kteří o uplynulém víkendu vyrazili na stadion U Nisy nebo do pražského Edenu, mohli potkat statného muže s bílou holí. Murat se řadí k aktivním fanouškům Fenerbahce Istanbul, ale rád vyhledává i místa, kde jeho oblíbený klub nehraje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, jak si nevidomý fanoušek Murat z Turecka užil dvě fotbalová derby v Česku

Neláká ho Santiago Bernabéu, což je fotbalový svatostánek Realu Madrid, ani slavný stadion Liverpoolu Anfield Road. Takové adresy prý nechává turistům, a sám je nevyhledává. Má rád bouřlivou atmosféru, vášeň, publikum, které zápasem přirozeně žije, a tak moc rád jezdí třeba do Polska nebo do zemí bývalé Jugoslávie.

V Česku už také párkrát v minulosti byl a zamiloval si fanoušky Baníku, kteří jsou prý jedineční. Získali si ho i předloni, přestože na domácím stadionu prohrávali s Olomoucí 0:3, stále svůj tým podporovali.

Výlety po Evropě za fotbalem

Muratovi slouží zrak sice jen ze tří nebo čtyř procent, ale na stadionu dokáže dobře vnímat, co se děje. Ať už je v Liberci U Nisy, ve vršovickém Edenu nebo kdekoli jinde na světě. Podle reakce fanoušků totiž dobře pozná, kdo zrovna brání nebo útočí.

‚Přátelští lidé, nízké ceny a dobré pivo.‘ Dánští fotbaloví fanoušci po návštěvě Dukly sršeli nadšením

Číst článek

„Nema problema“ je nejenom název komedie z období Jugoslávie, ale je to také častá odpověď Murata, když se ho během cesty autem z Liberce do Prahy zeptám, jestli ho něco netrápí nebo jestli něco nepotřebuje.

Vždyť sám podniká dlouhé tripy po Evropě, dokáže trávit celý den ve vlaku nebo v autobusu, takže ho jen tak něco na fotbalových cestách nerozhodí. Se vstupenkami mu pomáhají přátelé z facebookové skupiny a lidé z jednotlivých klubů. Při české cestě konkrétně příznivců z libereckého Slovanu nebo z pražské Slavie.

Murat běžně komunikuje přes hlasové whatsappové zprávy, bydlí u známých nebo v levných hostelech jako v tomto posledním případě, a než se vrátí do švýcarského Lausanne, kam se před lety s rodiči z Turecka přestěhoval, čekají ho ještě další evropské destinace.

Jeho velkým snem je Argentina. Sám si myslí, že je těžko splnitelným snem, takže si aspoň prozpěvuje chorály fanoušků klubů Boca Juniors či San Lorenzo z Buenos Aires. Je to častá zábava při cestě, která velmi rychle utíká. Murat zná totiž spoustu fanouškovských songů a dokonce i jeden český, i když je prý pro něj čeština mnohem těžší než třeba polština nebo jiné slovanské jazyky.

Jaroslav Plašil, rej Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme