Dražba zřejmě nejvzácnější známky na světě může vynést i miliony dolarů

V New Yorku se bude prodávat možná nejvzácnější známka na světě. One-Cent Magenta, tedy jednocentová karmínová známka z Britské Guyany. Aukční síň Sotheby´s odhaduje, že by se mohla vydražit za více než 10 milionů dolarů, tedy asi 200 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

One-Cent Magenta, zřejmě nejvzácnější poštovní známka na světě

One-Cent Magenta, zřejmě nejvzácnější poštovní známka na světě | Zdroj: Reuters

Známku s nominální hodnotou jednoho centu považují odborníci za nejvzácnější na světě, protože je jediným známým exemplářem svého druhu.

Vytištěna byla z nouze, když se před půldruhým stoletím zpozdila dodávka známek z Británie do kolonie v Jižní Americe a místní poštmistr byl nucen požádat místní tiskárnu o výpomoc. Podle expertů dnes z tehdy vytištěné série existuje několik čtyřcentových a právě tato jediná jednocentová.

„Známka je atypická tím, že je tak ošklivě zastřižená, v podstatě je těžce poškozená. Že ji někdo tímto nepochopitelným způsobem zastřihnul. Je to zase ale taková piha na kráse, která jí dává určitou jedinečnost, proto na sebe přitahuje takovou pozornost,“ říká soudní znalec v oboru filatelie František Beneš.

Dnešní večerní dražba je významná i proto, že se proslulá známka dostane na veřejnost poprvé od roku 1986, kdy byla vystavena v Chicagu. Dosud nejdražší poštovní známkou je švédská ‚Tříšilinková žlutá‘ z roku 1855, která se v roce 2010 vydražila za 2,2 miliónu dolarů.

Jednocentová karmínová známka z Britské Guyany se bude dražit v New Yorku | Foto: Reuters

Nejčastěji se draží obrazy a další umělecká díla. Známé dílo Edvarda Muncha z roku 1895 – Výkřik – se v roce 2012 vydražil za 119 milionů a 900 tisíc dolarů.

Ještě vyšší cenu zaznamenaly v aukční síni Christie´s, kde loni na podzim prodali Tři studie Luciana Freuda od Francise Bacona za víc než 142 milionů dolarů.

Nedraží se ale jen umělecké předměty. Před pár dny se dražilo například auto Lamborghini Countach LP400 Periscopica. To se ve Spojených státech prodalo za 1,2 milionu dolarů. Diamantové vejce zase prodali v Hongkongu za 30 milionů dolarů.

Arabský šejk Mohammed Bin Rašíd al Maktoum vydražil v Emirátech telefonní číslo plné sedmiček za 1,5 milionu eur. Jeden z obchodníků z Abú Dhabí zaplatil v aukci skoro 10 milionů euro za espézetku s číslem jedna.

V Česku se mezi uměleckými díly před pár týdny vydražila Hlava muže s dýmkou od Emila Filly za 14 milionů korun. Draží se ale i továrny. Pivovarník Stanislav Bernard koupil pivovar v Humpolci také v dražbě.

Kromě rekordních aukcí se draží také věci zabavené v exekuci nebo u pachatelů trestných činů. Tímto způsobem se dá koupit například starší elektrospotřebiče nebo automobil.

Pavel Novák, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme