Jídelny v libereckých školách a školkách musí vařit zdravěji. Náhražky jsou zakázané
Žádné polotovary ani náhražky, žádná éčka ani konzervanty. Naopak více čerstvých potravin, ovoce, zeleniny a bylinek. To jsou pravidla, podle kterých se musejí nově řídit liberecké školní jídelny. Město chce zamezit tomu, aby malé děti jedly nezdravě, byly alergické, tloustly a měly málo energie.
„Libeček tu voní, tady mám připravenou zeleninu, tady mám maso, to budu teprve porcovat a udělám šťávu,“ říká Miloslava Kubínová, která vaří oběd v liberecké mateřské škole Čtyřlístek. „Pažitku jsem si přinesla ze zahrádky, když není, objednám ji v zelenině.“
Polévka byla písmenková - u dětí jedna z nejoblíbenějších. Vývar byl z čerstvé zeleniny, potravinové náhražky ve Čtyřlístku nepoužívají. „Nic takového nemáme,“ potvrzuje Kubínová.
O zdravějším vaření v libereckých školách a školkách natáčela redaktorka Šárka Škapiková
Děti ve školkách i školách rozlišují jídlo - stejně jako desetiletá Adéla - na to, které jim chutná a které ne: „Ve škole mi polévky moc nechutnají, ale zase tam mají dobrá hlavní jídla.“
Naopak většina maminek, jako třeba Markéta Jiráková, která má dvě malé dcery, rozlišuje jídlo na zdravé a nezdravé:
„Snažím se holkám vařit zdravě. Takže hodně zeleniny jako přílohy.“
A liberecká radnice se rozhodla rozlišovat obědy a svačiny ve školách a školkách na uvařené z čerstvých surovin a na připravené z potravinových náhražek. Jídlo z náhražek je od června v libereckých školách i mateřinkách zakázané.
„Měli jsme informace, že v jedné školce jsou tyto látky nadužívány,“ říká náměstek liberecké primátorky Kamil Jan Svoboda z hnutí Liberec občanům.
Rozhodl se proto, že umělá barviva, polévky nebo omáčky z prášku, polotovary a takzvaná éčka nemají v jídle pro děti co dělat. Rozhodnutí musela vydat radnice, hygiena nemůže v tomto případě pomoci.
„Hygiena kontroluje, jak jsou jednotlivé potraviny zastoupeny v potravinovém koši, ale nemůže řešit to, že to nejsou úplně čerstvé potraviny, protože jsou to prodejné látky uznány zákonem, které je možno prodávat a konzumovat,“ vysvětluje Svoboda.
Polotovary, umělé látky a konzervanty mohou mimo jiné způsobovat alergie. I kvůli špatnému životnímu stylu je podle alergoložky Kateřiny Absolonové stále více lidí přecitlivělých: „Alergiků je určitě čím dál tím víc, otázkou je, kdy a jestli se ten trend zastaví.“
Liberec vydal k jídlům ve školách a mateřinkách metodický pokyn, ne vyhlášku. Což znamená, že z hlediska zákona nemůže dodržování po jídelnách vyžadovat. Město prý dohlédne na respektování novinky jinak.
„Páky na ředitele máme takové, že budeme kontrolovat to, co jednotlivé školy a školky nakupují. Ředitelé škol dostávají dvakrát ročně odměny a to, jak to dodržují, bude v odměnách zohledněno,“ dodává náměstek.
Zákaz potravinových náhražek platí od začátku června, kontroly začnou v novém školním roce.