V Dalešicích při pečení cukroví voní pivo. Tak vznikají sladovky
V Dalešicích pivem voní i cukrářství. V obci se známým postřižinským pivovarem vyrábějí pivní cukroví. Lidé si ho dávají i na Štědrý večer. Cukrářka Renata Vonešová peče ze sladu a mláta, navzdory tvrzení odborníků, že ze sladu se nic upéct nedá. Cukrářku navštívil v její výrobně náš reportér.
Puštěním hnětače začíná klasický pracovní den malešické cukrářky. „Do práce chodím docela ráda, snažím se ji dělat s láskou, aby zákazníkům chutnalo,“ říká Renata Vonešová.
Je autorkou tradičních sladovek, „pivního cukroví“, které se vyrábí z ječmenného sladu a z mláta, což je vedlejší produkt při výrobě piva.
„Ta možnost se nabízela tím, že je v Dalešicích pivovar. A skloubit ty dvě suroviny není úplně běžné a ani příliš jednoduché. Na receptu jsme nějakou dobu pracovali. Slad i mláto dávají sladovkám zvláštní charakteristickou chuť, která v nich docela vynikne,“ popisuje.
Recept ještě nikomu úplně neprozradila, je tak vlastně tajný. „Recept máme skutečně patentovaný, takže ho neprozrazujeme. A neprozrazujeme ani úplný výrobní postup,“ tvrdí cukrářka.
Sladovky připravují ve dvou variantách. „Ve slaných je slad i mláto, ve sladkých jsou nejvýraznějšími chutěmi slad a med. A obojí jsou máslové.“
Sladovky nejsou úplně typickým vánočním pečivem. „V našich kuchyních je to nová tradice, přesto se na vánočních stolech objevuje,“ potvrzuje cukrářka.
Sladovky získaly hned dvě ocenění: Regionální potravina Vysočiny a certifikát Vysočina – regionální produkt.
„Myslím, že bychom měli předávat naše chuťové dědictví dalším generacím a učit naše děti, jaké jsou tradiční chutě v českých zemích. Aby si pamatovaly vůně z dětství a aby si je uměly najít i v dospělosti,“ uzavírá Renata Vonešová.