V Dalešicích při pečení cukroví voní pivo. Tak vznikají sladovky

V Dalešicích pivem voní i cukrářství. V obci se známým postřižinským pivovarem vyrábějí pivní cukroví. Lidé si ho dávají i na Štědrý večer. Cukrářka Renata Vonešová peče ze sladu a mláta, navzdory tvrzení odborníků, že ze sladu se nic upéct nedá. Cukrářku navštívil v její výrobně náš reportér.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sladovna plzeňského pivovaru

Sladovna plzeňského pivovaru | Foto: Plzeňský Prazdroj

Puštěním hnětače začíná klasický pracovní den malešické cukrářky. „Do práce chodím docela ráda, snažím se ji dělat s láskou, aby zákazníkům chutnalo,“ říká Renata Vonešová.

Je autorkou tradičních sladovek, „pivního cukroví“, které se vyrábí z ječmenného sladu a z mláta, což je vedlejší produkt při výrobě piva.

„Ta možnost se nabízela tím, že je v Dalešicích pivovar. A skloubit ty dvě suroviny není úplně běžné a ani příliš jednoduché. Na receptu jsme nějakou dobu pracovali. Slad i mláto dávají sladovkám zvláštní charakteristickou chuť, která v nich docela vynikne,“ popisuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tajemství výroby sladovek odhaloval reportér Michal Malý

Recept ještě nikomu úplně neprozradila, je tak vlastně tajný. „Recept máme skutečně patentovaný, takže ho neprozrazujeme. A neprozrazujeme ani úplný výrobní postup,“ tvrdí cukrářka.

Sladovky připravují ve dvou variantách. „Ve slaných je slad i mláto, ve sladkých jsou nejvýraznějšími chutěmi slad a med. A obojí jsou máslové.“

Sladovky nejsou úplně typickým vánočním pečivem. „V našich kuchyních je to nová tradice, přesto se na vánočních stolech objevuje,“ potvrzuje cukrářka.

Sladovky získaly hned dvě ocenění: Regionální potravina Vysočiny a certifikát Vysočina – regionální produkt.

„Myslím, že bychom měli předávat naše chuťové dědictví dalším generacím a učit naše děti, jaké jsou tradiční chutě v českých zemích. Aby si pamatovaly vůně z dětství a aby si je uměly najít i v dospělosti,“ uzavírá Renata Vonešová.

Michal Malý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme