Odpuštěná červená karta, neuznaný gól a rekord Eura. Češi se po prohře s Tureckem zlobí na sudího Kovácse

Čeští fotbalisté v závěrečném třetím utkání skupiny F na mistrovství Evropy v Německu v dlouhém oslabení podlehli Turecku 1:2 a do vyřazovací fáze nepostoupili. Pozornosti médií a fanoušků neuniklo několik rozhodnutí sudího Istvána Kovácse. Server iROZHLAS.cz se na rozporuplné momenty klíčového zápasu skupiny F zaměřil a situace popsal i pomocí aktuálního výkladu pravidel UEFA.

Hamburk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rumunský rozhodčí István Kovács dává Antonínu Barákovi žlutou kartu

Rumunský rozhodčí István Kovács dává Antonínu Barákovi žlutou kartu | Foto: Fabian Bimmer | Zdroj: Profimedia

První žlutá karta pro Baráka

Záložník italské Fiorentiny ve snaze získat míč použil v souboji na útočné polovině českého týmu s Ferdim Kadiogluem ruce a obránce Turecka zatáhl za dres. Barákovi neprospěl ani fakt, že Kadioglu v souboji vyhrál, od českého záložníka se oprostil a následně se snažil o rozvoj útočné akce.

První žlutý faul Antonína Baráka | Foto: Annegret Hilse | Zdroj: Profimedia

Červená karta

Druhé žluté napomenutí si Antonín Barák vysloužil poté, co se na středovém kruhu snažil zpomalit tempo zápasu a zpětnou přihrávkou najít jednoho z českých obránců. Proti bylo duo tureckých záložníků – Salih Özcan a Hakan Çalhanoğlu.

Právě první jmenovaný se stal obětí „šlapáku“ Özcan stihl Barákovi míč vypíchnout a český středopolař již nestihl nohou dopadnout nikam jinam než na kotník Saliha Özcana. Podle aktuálních pravidel UEFA je tento faul klasifikován jako nebezpečný s potenciálním udělením červené karty. Žlutá karta tedy přišla minimálně oprávněně.

„První faul byl prostě hloupý. Druhý byl sice nešťastný, ale je to chyba, která zápas výrazně ovlivnila,“ myslí si o klíčovém okamžiku fotbalový expert Radiožurnálu Sport Pavel Horváth.

Kapitán českého týmu Tomáš Souček v rozhovoru pro Radiožurnál Sport popsal situaci ihned po udělení druhé žluté karty rumunským sudím Istvánem Kovácsem.

„Říkal jsem mu, že první žlutou dostal za první faul a druhou hned za druhý. Většinou se takhle nedávají, on je hned vytáhl, tak jsem se ptal, jestli to byl takový faul, a on vše odkýval,“ řekl Radiožurnálu Sport kapitán Souček.

Dva fauly Kenana Yildize

Ve 36. minutě prošlápl útočník Juventusu Kenan Yildiz kotník Robina Hranáče. Situace se odehrála v blízkosti branky Jindřicha Staňka po obranném zákroku právě Hranáče. Yildiz ve snaze udržet míč v poli však došlápl na achillovku plzeňského stopera. Vzápětí si však mohl oddechnout, za hrubý zákrok viděl od rumunského arbitra jen žlutou kartu.

Samozřejmě je to neúspěch, lituje trenér Hašek konce na Euru. Barák podle něj není agresivní hráč

Číst článek

Podle aktuálních pravidel UEFA je tento faul klasifikován jako nebezpečný s potenciálním udělením červené karty. Při nepřehledných situacích je hlavnímu rozhodčímu k dispozici asistent s videem, je tedy otázkou, jestli videorozhodčí Tomasz Kwiatkowski viděl faul stejně, jak nastavené předpisy určují.

Za necelých devadesát vteřin byl Yildiz znovu terčem pozornosti, tentokrát po souboji s Vladimírem Coufalem. Podle aktuálních pravidel UEFA je nebezpečná hra jedna z okolností, kdy je rozhodčímu povoleno hráče potrestat napomenutím. Rumunský sudí tak neučinil, přestože Yildizův rozmach byl široký. Zákroku však chyběla intenzita, nebezpečná hra loktem je ale stále jednou z možností, jak si vysloužit žlutou kartu.

„Pak tam byl stejný faul na Vladimíra Coufala, loket, všichni jsme viděli, že je to druhá žlutá karta, a on ji nedal,“rozčiloval se kapitán Souček.

Kuchtův neuznaný gól

Haškovi svěřenci se i v oslabení tlačili za postupovým gólem a chvílemi nebylo patrné, kdo vlastně hraje přesilovku. Kuchta dokonce v 82. minutě dostal míč do sítě, ale rozhodčí už předtím odpískal zřejmě útočný faul.

Ze zpomalených záběrů je však vidět, že obránce Turecka Ferdi Kadioglu ještě před přerušením hry zahrál rukou. Není však jasné, jak by rozhodčí či videorozhodčí situaci posoudil – ruka sice nebyla v přirozeném pohybu a u těla, Kadioglu si ale ruku nastřelil sám u obranného zákroku, a jak se v aktuálních pravidlech UEFA píše, pokud se míč od hráče odrazí a dopadne na jeho ruku nebo paži, nemělo by to být automaticky považováno za trest.

Následuje souboj Kuchty s Kadiogluem, kdy si útočník pražské Sparty obránce pohybem proti tělu odstrčil a rozhodčí Kovács situaci vyhodnotil jako faul a zapískáním do píšťalky hru přerušil. S ohledem na hojně podporovanou koordinaci s videorozhodčím by tak bylo citlivé, pokud by Kovács nechal akci dohrát a poté se běžel poradit se svými poradci – po přerušení hry hlavním rozhodčím již nemůže videoasistent zasahovat.

Další obránce Turecka Merih Demiral si v následném souboji s Kuchtou počínal nesportovním chováním – ležící na zemi se natáhl po balonu a chtěl tak zhatit šanci českého útočníka.

Žlutou kartu obránci sudí Kovács udělit mohl. Pravidla UEFA píšou, že pokud rozhodčí usoudí, že okolnost je horší než standardní přestupek – například úder míče v nepřirozené poloze – je na arbitrovi, jestli hráče potrestá žlutou kartou. A jelikož byl přestupek proveden uvnitř pokutového území, je možné odměnit soupeře také penaltovým kopem.

Na konci již rozhodnutého duelu vběhl na trávník neukázněný turecký fanoušek a už po závěrečném hvizdu po strkanici obou týmů dostal červenou kartu útočník Tomáš Chorý, žluté karty obdrželi ještě Tomáš Souček a Arda Güler.

Jak poznamenal server Sofascore, rumunský rozhodčí István Kovács udělil nejvíc trestů v historii evropských šampionátů. V zápase padlo celkem osmnáct žlutých karet a dvě červené karty.

Přímý přenos všech utkání vyřazovacích bojů uslyšíte na stanici Radiožurnál Sport, server iROZHLAS.cz zápasy sleduje v podrobných online reportážích.

Tomáš Petrilák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme