Slavia má v atraktivní skupině Konfereční ligy Feyenoord či Union Berlín, Jablonec čeká Alkmaar

Fotbalisté pražské Slavie se v základní skupině nově vzniklé Evropské konferenční ligy utkají s Feyenoordem Rotterdam, Unionem Berlín a Maccabi Haifa. Jablonec narazí ve skupině D na AZ Alkmaar, Kluž a Randers. Rozhodl o tom los v Istanbulu.

Aktualizováno Istanbul (Aktualizováno: 14:54 27. 8. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Před koncem prvního poločasu uklidil míč za soupeřova záda po spolupráci s Abdallahem Simou Lukáš Masopust.

Fotbalisté Slavie | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Skupinová fáze Evropské konferenční ligy, které se zúčastní 32 týmů, odstartuje ve čtvrtek 16. září. Do osmifinále přímo postoupí jen vítězové skupin, druzí v pořadí se utkají s celky na třetích místech v Evropské lize. Finále je na programu 25. května v Tiraně. Evropská konferenční liga má v této sezoně premiéru.

Slavia do nově vzniklé soutěže přešla poté, co neuspěla ve 3. předkole Ligy mistrů s Ferencvárosem Budapešť ani ve 4. předkole Evropské ligy s Legií Varšava. Jablonec ve 3. předkole Evropské ligy vypadl s Celticem Glasgow, následně ve 4. předkole Konferenční ligy vyřadil Žilinu.

Severočeši poprvé v historii prošli z kvalifikace do skupiny pohárů, před třemi lety hráli hlavní fázi Evropské ligy bez nutnosti absolvovat předkola. Za účast v Evropské konferenční lize dostanou kluby bonus v přepočtu zhruba 75 milionů korun.

Slavia figurovala před losem v nejsilnějším prvním koši, přesto dostala nabitou skupinu, která v istanbulském sále vzbudila ohlas. Na druhou stranu se úřadující český šampion dočkal atraktivních soupeřů.

Rangers se vrátí do Prahy, v Evropské lize narazí na Spartu. Skupinu A doplňuje Lyon a Brøndby

Číst článek

Feyenoord v roce 1970 vyhrál Pohár mistrů evropských zemí, předchůdce Ligy mistrů, a v sezonách 1973/74 a 2001/02 ovládl tehdejší Pohár UEFA. V minulém ročníku nizozemské ligy obsadil páté místo a vyhrál play off o Evropskou konferenční ligu. Tým z Rotterdamu nemá na české soupeře dobré vzpomínky - v sezoně 2012/13 ho v Evropské lize vyřadila Sparta, která ho také v minulosti dvakrát porazila v Lize mistrů. Poté Feyenoord vypadl i s Teplicemi.

Atraktivním soupeřem je i Union Berlín, který v minulém ročníku německé ligy obsadil sedmé místo. Haifa je úřadujícím izraelským šampionem, podobně jako Slavia neuspěla v kvalifikaci Ligy mistrů.

Soupeři Jablonce

Nizozemský soupeř čeká i na Jablonec. Severočeši si s Alkmaarem zopakují deset let starý souboj ze 3. předkola Evropské ligy, v němž neuspěli po prohře 0:2 venku a remíze 1:1 doma. Na třetí tým minulé sezony nizozemské ligy vloni v 2. předkole Ligy mistrů nestačila Plzeň, která v souboji hraném na jedno utkání prohrála venku 1:3 po prodloužení. S Alkmaarem v minulosti vypadl i Liberec.

S dalším jabloneckým soupeřem Kluží se předloni v závěrečném předkole o skupinu Ligy mistrů utkala Slavia a po dvou výhrách 1:0 slavila postup. Vítěze posledních čtyř sezon rumunské ligy v roce 2009 dvakrát zdolala také Sparta, naopak Liberec v sezoně 2012/13 neuspěl. S šestým týmem uplynulého ročníku dánské ligy Randers se české celky v soutěžích UEFA ještě neutkaly.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme