Hašek nominoval na úvodní zápasy fotbalové Ligy národů tři nováčky, chybí Kinský nebo Holeš

V nominaci české fotbalové reprezentace na zářijové úvodní dva zápasy nového ročníku Ligy národů v Gruzii a s Ukrajinou jsou tři nováčci: gólmani Jakub Markovič s Adamem Zadražilem a obránce Matěj Ryneš. Trenér Ivan Hašek povolal 23 hráčů, poprvé od svého lednového nástupu do funkce dal šanci záložníkům Lukáši Kalvachovi s Alexem Králem a útočníkovi Tomáši Čvančarovi.

Praha (Aktualizováno: 12:11 30. 8. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český tým nastoupí k prvním zápasům od nevydařeného mistrovství Evropy v Německu, kde nepostoupil ze skupiny. Hašek oproti šampionátu postrádá řadu hráčů ze zdravotních důvodů - nově mu vypadl obránce Tomáš Holeš. Do nominace se nedostal záložník Antonín Barák, který byl na Euru v posledním duelu s Tureckem vyloučen.

Reprezentanti si v Tbilisi 7. září zopakují souboj s Gruzií, s níž na šampionátu remizovali 1:1. O tři dny později pak přivítají Ukrajinu v pražském Edenu.

Noví brankáři

Vedle Holeše kvůli zranění chybějí v nominaci také brankáři Jindřich Staněk s Vítězslavem Jarošem, i proto se dostalo na gólmanské nováčky ostravského Markoviče a královéhradeckého Zadražila. Z obránců ze zdravotních důvodů vypadli také Tomáš Vlček a David Jurásek, místo něj Hašek na levý kraj poprvé vybral Ryneše ze Sparty.

Už na přípravném kempu v Rakousku před Eurem se zranil při jízdě na tříkolce středopolař Michal Sadílek. Z osobních důvodů schází pravý bek či záložník David Douděra, který řeší vážné onemocnění v blízké rodině.

Reprezentanti rozehrají čtvrtý ročník Ligy národů a potřetí se představí ve druhé ze čtyř výkonnostních úrovní soutěže. Předloni si ještě pod vedením trenéra Šilhavého poprvé vyzkoušeli elitní Ligu A, ve skupině ale skončili poslední a sestoupili.

Soutěž nahrazuje přípravné zápasy a reprezentacím také dává dodatečnou šanci zabojovat o účast na vrcholných turnajích. Čtvrtý ročník bude propojen s evropskou částí kvalifikace o příští mistrovství světa. K 12 týmům z druhých pozic v klasické kvalifikaci se připojí čtyři nejlepší vítězové skupin Ligy národů, kteří neskončí do druhé příčky. Těchto 16 zemí se pak v play off utká o zbylá čtyři evropská místa na šampionátu v roce 2026.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme