'Co se stalo? Sebrali mě...' Český fotbal zažil letos jeden z největších skandálů v historii

Česko letos zažilo jeden z největších sportovních skandálů. Kvůli ovlivňování dotací policie obvinila Miroslava Peltu – tehdy šéfa fotbalové asociace – a také, nyní už bývalou, náměstkyni ministryně školství pro sport Simonu Kratochvílovou. Kriminalisté se domnívají, že si tak Pelta chtěl zajistit opětovné zvolení do funkce šéfa fotbalu nebo získat sponzory pro svůj jablonecký fotbalový klub.

Kauzy Radiožurnálu Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda fotbalové asociace Miroslav Pelta a náměstkyně na ministerstvu školství Simona Kratochvílová.

Předseda fotbalové asociace Miroslav Pelta a náměstkyně na ministerstvu školství Simona Kratochvílová. | Foto: Fotobanka Profimedia, koláž iROZHLAS.cz

„Co se stalo? Mě sebrali a řekli, že jsem lobboval pro fotbal a že jsem chtěl pro fotbal víc peněz na úkor ostatních sportů,“ řekl Pelta při svém projevu na prosincové valné hromadě Fotbalové asociace.

Pelta vystoupil poprvé od květnového zatčení. 'Sebrali mě za to, že jsem lobboval za fotbal'

Číst článek

Veřejně tak poprvé promluvil od doby, co ho policie v létě zadržela. Šéfka pražských vrchních žalobců Lenka Bradáčová k jeho obvinění pouze tehdy stroze řekla, že se to týká dotací.

„Mohu potvrdit v této chvíli pouze to, že trestné činy, které jsou obviněným kladeny za vinu, se dotýkají rozdělování dotací v rámci dotačních programů ministerstva školství a tělovýchovy, jimiž dotuje český sport,“ sdělila Radiožurnálu.

'Mám vás rád. Čau'

Radiožurnál v létě zjistil detaily celé kauzy. Z dokumentů policie vyplynulo, že se Pelta s Kratochvílovou domlouvali například na tom, jak rozdělit takzvané investiční dotace pro rok 2017. A to ještě předtím, než vůbec zasedla expertní komise ministerstva školství, která o nich rozhoduje.

Pelta se vrátil ve formě. Na valné hromadě chválil Berbra a nešetřil kritikou

Číst článek

„Hodnocení a výběr úspěšných projektů neprobíhalo u žádného z těchto projektů podle předem určených kritérií, čímž úspěšným žadatelům o dotace opatřili prospěch velkého rozsahu ve výši 454 milionů korun,“ píše se v dokumentech. Obviněním Pelty a Kratochvílové ovšem kauza neskončila. Policie o pár měsíců později obvinila významného lobbistu a šéfa České unie sportu Miroslava Janstu.

„Miroslav Jansta z titulu předsedy ČUS zneužíval své nadstandardně dobré osobní vztahy s ostatními obviněnými a požadoval po nich poskytování informací o činnosti ministerstva školství, na které neměl nárok,“ píší v dokumentech kriminalisté.

Jansta to považuje za nesmysl a podal proti stíhání několik stížností. Zatímco jeho policie vyšetřovala na svobodě, Pelta i Kratochvílová strávili několik týdnů ve vazbě. Pelta označuje případ za pseudokauzu a tento měsíc na valné hromadě svazu naznačoval, že se mezi fotbalové šéfy vrátí. Mluví se například o společnosti STES, marketingové firmě Fotbalové asociace.

„Hezký den, zachovejte si chladnou hlavu a mám vás rád. Čau!“ ukončil svůj projev Pelta. Celý případ má nyní na stole státní zástupce.

Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme