‚Můžeme jen litovat, že jsme žlutých karet dostali víc.‘ Senegal přišel o postup kvůli pravidlu fair play

Poprvé v historii mistrovství světa rozhodlo o postupujícím ze základní skupiny hledisko fair play, tedy počet žlutých a červených karet. Japonští fotbalisté jdou dál na úkor Senegalu, se kterým měli shodná všechna hlavní postupová kritéria.

Volgograd Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přehrát

00:00 / 00:00

Až počet žlutých karet rozhodl o postupu Japonska do osmifinále mistrovství světa

Japonští fanoušci slaví, i když cesta jejich národního týmu do osmifinále byla nevídaná. Hráči totiž v závěru klíčového zápasu dostali pokyn, aby zůstali na své polovině hřiště, nikam se nehnali a drželi výsledek. S Polskem přitom zrovna prohrávali 0:1. Vyhovovalo to i soupeři, takže diváci sledovali absolutní nudu.

„Bylo to velmi těžké rozhodnutí. Zvolil jsem možnost, že se budeme snažit udržet aktuální stav a že budeme spoléhat na výsledek druhého zápasu. Byla to obtížná a riskantní situace, která nás netěší. Ale udělali jsme to, abychom postoupili,“ vysvětloval trenér Akira Nišino, proč se v závěru rozhodl hráče stáhnout před vlastní bránu.

Stejně bodů, stejné skóre. O postupu Japonska na úkor Senegalu rozhodl počet žlutých karet

Číst článek

Japonský konkurent v boji o postup Senegal totiž v tu chvíli prohrával s Kolumbií také 0:1. A protože už se ani na jednom výsledku nic nezměnilo, nastala kuriózní situace.

Japonsko a Senegal měly stejně bodů, shodné skóre a remízu ze vzájemného zápasu. Hlavní postupová kritéria tedy rozhodnout nemohla, a tak se poprvé v historii mistrovství světa dostalo na hledisko fair play, čili počet žlutých a červených karet. A těch Senegal posbíral víc.

„Je to součást pravidel, která k téhle soutěži prostě patří. Musíme to respektovat. Samozřejmě je to škoda, ale takové jsou regule. Teď můžeme jen litovat, že jsme žlutých karet dostali víc,“ hodnotil senegalský kouč Aliou Cisse.

V případě kdyby oba týmy měly shodný i počet žlutých karet, rozhodl by o postupujícím los.

Petr Šedivý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme