Začínají letní olympijské hry v Paříži. Kdo je ve hře o medaile pro Česko a jak vypadá podrobný program?

V pátek 26. července oficiálně začínají olympijské hry, kterých se zúčastní 111 českých sportovců. Stanice Radiožurnál Sport odvysílá přímé přenosy přímo z místa dění, iROZHLAS.cz bude sledovat snažení českých reprezentantů v podrobné online reportáži. Kdo má tedy z sportovců největší šance na úspěch v Paříži a jak bude vypadat podrobný program her, se dozvíte v přehledném článku, který připravil iROZHLAS.cz.

Paříž (Aktualizováno: 10:59 26. 7. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijské kruhy na pařížském náměstí Bastille

Olympijské kruhy na pařížském náměstí Bastille | Foto: Jana Stuláková | Zdroj: iROZHLAS.cz

Ve francouzské metropoli se představí všichni obhájci zlata z Japonska, Jiří Lipták v trapu, Jiří Prskavec ve vodním slalomu, judista Lukáš Krpálek a Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou v tenisové čtyřhře.

Miculyčová kombinovala fotbal a kolo, nakonec se rozhodla naplno věnovat BMX. Teď je nadějí pro Paříž

Číst článek

V největší formě přijíždějí na olympijské hry české tenistky. Krejčíková je čerstvou wimbledonskou šampionkou ve dvouhře, Siniaková se dvěma různými spoluhráčkami ovládla čtyřhru na Wimbledonu a French Open.

Úspěšný pár se před olympijskou sezonou rozešel, do té doby spolu vyhrál sedm grandslamových turnajů. Vítěznou spolupráci se pokusí obnovit v Paříži.

Nejen tenisové zápasy pak poběží v přímých přenosech na stanici Radiožurnál Sport. Radiožurnál živě nabídne finálová klání českých sportovců v bojích o medaile.

„Věřím, že se sehrajeme dobře, bude se nám dařit a potom na to navážeme na olympiádě. Ani když jsme se loni rozešly, tak to nebylo nic osobního. V osobní rovině jsme na tom pořád stejně, jsme na tom dobře,“ řekla Krejčíková před pražským turnajem, kde si se Siniakovou zahrály před olympijskými hrami poprvé.

Tenisový pár dokázal Livesport Prague Open ovládnout bez ztráty setu, když ve finále porazil Lucii Šafářovou s Američankou Bethanie Mattek-Sandsovou 6:3 a 6:3.

Krejčíková se ve Francii představí i ve dvouhře, Siniaková zase ve smíšené čtyřhře s Tomášem Macháčem. Ve Francii bude chybět obhájkyně stříbra Markéta Vondroušová, která v pondělí oznámila, že kvůli zranění ruky na hry nepojede.

Podrobné dění na olympijských hrách v Paříži sleduje iROZHLAS.cz online:

Judista Lukáš Krpálek, jedna z nejvýraznějších postav českého týmu a také jedna z tváří projektu Radiožurnálu sport Olympijský rok, bude na pod pěti kruhy startovat v kategorii nad 100 kilogramů, ačkoliv uvažoval, že by se mohl pokusit i o nižší. 

Když má člověk osm kilo nadváhu, dá se to. Ale když má patnáct, je hloupost to shazovat,“ řekl ke svému rozhodnutí v seriálu Radiožurnálu Olympijský rok.

Krpálek se na olympiádu kvalifikoval hned na prvním turnaji roku 2024 v Linci. Na něm dokázal porazit i svého finálového soupeře z minulé olympiády, Gruzínce Gurama Tušišviliho. Kromě něj českého judisty budou v Paříži favority zkušený Francouz Teddy Riner nebo 23letý úřadující mistr světa a Asie Jihokorejec Kim Min-jong.

3:15

‚Do toho, starouši!‘ Čtyřiaosmdesátiletému důchodci se splnil sen, běžel štafetu s olympijským ohněm

Číst článek

Z atletů, kteří v samostatné historii přivezli z olympijských her nejvíce medailí, má největší šanci na zisk cenného kovu oštěpař Jakub Vadlejch, v současnosti světová jednička podle žebříčku Mezinárodní atletické federace (IAAF).

Letošní mistrovství Evropy v Římě ovládl sezonním maximem, na Zlaté tretře ale podlehl Němci Julianu Weberovi, který ho spolu s Indem Neerajem Choprou, posledním olympijským šampionem, prověří i v Paříži.

Obhajovat medaili, konkrétně bronzovou, bude ve Francii i šermíř Alexander Choupenitch. V letošní sezoně má na kontě druhé místo na závodech v Itálii a třetí místo na mistrovství Evropy.

29:53

Šerm a sport je bezedná nádoba vědomostí a sebepoznání, říká Choupenitch. V hudbě hledá emoce

Číst článek

Úspěšní vodáci

Mezi nejúspěšnější české disciplíny na olympijských hrách patří vodní slalom, kde i letos budou závodníci útočit na medaile. Prskavec dlouho bojoval o možnost reprezentovat i na kanoi, nakonec však v kvalifikaci těsně zaostal za Lukášem Rohanem. Pojede tak jen na kajaku, na kterém si na minulé olympiádě vyjel zlato.

Rohan na kanoi obhajuje tokijské stříbro. Z žen může překvapit Gabriela Satková, která dokázala ovládnout závod světového poháru na kanoi v pražské Troji.

33:36

Táta radí, ať si fanoušky na olympiádě představuji nahé, usmívá se vodní slalomářka Satková před Paříží

Číst článek

Bývalý olympijský medailista je i v nominaci rychlostních kanoistů, paradoxně jde však o kajakáře.

Josef Dostál má na svém kontě čtyři cenné kovy, ze závodu na 1000 metrů na čtyřkajaku v roce 2012, stejný výkon zopakoval i v roce 2016, kdy přidal i stříbro z individuálního závodu na 1000 metrů, a nakonec bronz z deblkajaku na 1000 metrů z her 2020.

V Paříži se poprvé představí pouze v individuálním závodě na kilometrové trati, na níž na letošním jediném závodě světového poháru v maďarském Szegedu skončil čtvrtý.

Spolu s ním se na stadionu Vaires sur Marne na východě Paříže představí i kanoisté Martin a Petr Fuksovi. Starší Martin je úřadujícím mistrem světa na 1000 metrů, spolu se představí na deblkanoi v závodě na 500 metrů.

Článek pokračuje pod online reporáží.

V letošní sezoně se Martin na světovém poháru ještě nepředstavil, v posledním loňském závodě si ale vyjel zlato na kilometrové trati a s bratrem Petrem stříbro v deblkanoi na 500 metrů.

Na třetí olympiádu pojede plavkyně Barbora Seemanová, která má za sebou úspěšné mistrovství Evropy v Bělehradě. Letos si z něj přivezla čtyři medaile, z toho dvě zlaté za 100 a 200 metrů volným způsobem.

Ve stejných kategoriích se představí i v Paříži, navíc přidá i polohový závod na 200 metrů, z něhož má bronzovou medaili z letošního evropského šampionátu, a  závod na 100 metrů motýlek.

Noví medailisté?

Přímo pod Eiffelovou věží se představí beachvolejbalisté, mezi nimiž nebudou chybět ani David Perušič a Ondřej Schweiner. Úřadujícím mistrům světa se však v olympijské sezoně příliš nedařilo.

Kamarádi Perušič a Schweiner: Kdybychom spolu nevycházeli, dříve či později by to skončilo

Číst článek

Ani na jednom z elitních turnajů se nedostali přes čtvrtfinále a ve světovém žebříčku aktuálně figurují až na šestém místě. Hlavními favority budou Švédové David Ahman a Jonatan Hellvig, které český pár dokázal porazit právě ve finále posledního mistrovství světa v Mexiku, a norské světové dvojky Anders Mol a Christian Sörum.

Na medaili bude chtít útočit i 18letá závodnice ve freestyle BMX Iveta Miculyčová. V žebříčku Světové cyklistické unie (UCI) drží devátou příčku, v loňském roce navíc dokázala ovládnout závod na Evropských hrách v Krakowě. Její cestu do Paříže sledoval ve svém seriálu Olympijský rok Radiožurnál.

Díky změně pravidel může na medaili pomýšlet i lezec Adam Ondra. Z olympijské kombinace bylo vyřazeno lezení na rychlost, které je Ondrovou největší slabinou, a zůstalo tak pouze lezení na obtížnost a boulder, ve kterých patří mezi světovou špičku.

Podrobný program olympijských soutěží naleznete zde.

lbk, mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme