Historický double je blízko. Pogačar vyhrál už pátou etapu na letošní Tour, v závěru porazil Vingegaarda

Slovinský cyklista Tadej Pogačar vyhrál předposlední 20. etapu Tour de France a před nedělní časovkou má velmi blízko k třetímu celkovému triumfu. Vítěz „Staré dámy“ z let 2020 a 2021 porazil v závěrečném horském testu o sedm sekund dvojnásobného úřadujícího šampiona Jonase Vingegaarda z Dánska a připsal si na nejslavnějším závodu světa letošní pátý a celkově šestnáctý triumf.

Col de la Couillole (Francie) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tadej Pogačar slaví páté etapové vítězství na letošní Tour de France

Tadej Pogačar slaví páté etapové vítězství na letošní Tour de France | Foto: Manon Cruz | Zdroj: Reuters

Pětadvacetiletý Pogačar zdolal svého největšího rivala Vingegaarda v závěru 132,8 km dlouhé etapy z Nice na Col de Couillole, kdy Dánovi nastoupil zhruba 150 metrů před cílem. Svůj náskok v průběžném pořadí zvýšil už na 5:14 minuty a o vítězství ho může připravit jen událost typu těžkého pádu či nemoci. Po květnové výhře na Giru d'Italia tak Pogačar s největší pravděpodobností ovládne i Tour, což se v jedné sezoně podařilo naposledy Italovi Marcu Pantanimu v roce 1998.

V neděli 111. ročník Tour uzavře kopcovitá časovka o délce 33,7 km z Monaka do Nice, která letos v itineráři nahradila kvůli vrcholícím přípravám na olympijské hry v Paříži tradiční sprinterský dojezd na bulváru Champ-Élysées, kdy už se na celkové pořadí neútočilo.

O tempo se staral Hirt

V náročné horské etapě se v sobotu podle očekávání o vítězství rozhodovalo v posledním téměř šestnáctikilometrovém stoupání. O tempo ve skupině favoritů na celkový triumf se starala o tempo stáj Soudal Quick-Step, v níž pro týmového lídra Remca Evenepoela pracoval i jediný český účastník závodu Jan Hirt.

Belgičan Evenepoel zkusil zaútočit na celkové druhé místo Vingegaarda a dvakrát v závěrečných kilometrech nastoupil. Dán však oba jeho ataky odrazil a naopak pět kilometrů před cílem vyrazil sám. Udržel se ho pouze ve žlutém jedoucí Pogačar, naopak mistr světa v časovce Evenepoel už síly neměl.

Dvojice nejlepších dvou jezdců letošního ročníku i minulých let se vydala na stíhací jízdu a postupně dojížděla členy předchozího úniku. Zhruba dva a půl kilometru před cílem dohnali vedoucí Enrica Mase a Richarda Carapaze. Vingegaarda s Pogačarem se udržel jen Carapaz, ale i nejlepší vrchař letošní Tour nakonec odpadl. Na závěrečný spurt už prakticky nedošlo, neboť vyčerpaný Vingegaard, jemuž Pogačar nestřídal, na akcelerujícího Slovince nestačil.

Olympijský vítěz Carapaz z Ekvádoru dojel třetí s odstupem 23 sekund. Čtvrtý byl se ztrátou dalších 30 sekund Evenepoel, jenž tak při svém debutu na Tour nejspíš obsadí třetí místo. Na Pogačara ztrácí 8:04 minuty a má k dobru 8:41 minuty před čtvrtým Joaem Almeidou z Portugalska. Hirt skončil s devatenáctiminutovým odstupem na 50. místě.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme