Sparťané vybojovali v makedonském kotli cennou výhru

Fotbalisté Sparty napravili reputaci českých klubů ve třetím předkole Ligy mistrů. Po úterní prohře Slavie na půdě Celty Vigo dokázali letenští zvítězit ve Skopje nad domácím Vardarem 3:2. Po poločase přitom hosté vedli už 2:0, ale domácí, hnaní vpřed fanatickým publikem, vyrovnali a po Poledicově vyloučení navíc hráli v početní převaze. V poslední minutě však utekl Poborský a svým druhým gólem v utkání rozhodl. Odveta se hraje v úterý 26. srpna na Letné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

AC Sparta Praha

AC Sparta Praha | Foto: AC Sparta Praha

Domácí začali aktivně a bylo zřejmé, že zvolili o poznání útočnější taktiku, než v obou zápasech proti CSKA Moskva. Gólman Vardaru Zekir si ale v závěru poločasu vybral dvě slabší chvíle a jeho tým na to doplatil. Nejprve v 37. minutě tak dlouho sledoval, kdo ze sparťanů tečuje trestný kop Poborského z pětadvaceti metrů, až mu po odrazu od jeho levé tyče skončil za zády. Ještě více prokázal nezkušenost o tři minuty později, stejně jako jeho spoluhráči. Všichni totiž otáleli se stavěním zdi při dalším trestném kopu hostů z hranice šestnáctky. Jen Gluščevič na nic nečekal a míč zatočil k pravé Zekirově tyči. Neobvyklý okamžik rozohnil nejen domácí hráče, ale především dvacet tisíc horkokrevných Makedonců v hledišti. Na hřiště začaly létat zapalovače, mince i naplněné láhve s vodou a dobrých pět minut se nehrálo. Jeden z diváků dokonce vtrhl na hrací plochu. Ještě horší chvíle čekali na rozhodčího při odchodu ze hřiště, kdy ho museli chránit tělem místní pořadatelé.

Přesně po hodině hry Poledica zaspal při centru z levé strany a za ním stojící brazilský útočník Rogerio volejem poprvé překonal Blažka. Poledica začal být podrážděný a v krátké době po dvou žlutých kartách musel v 72. minutě předčasně pod sprchy. A už po třech minutách Vardar přesilovku využil: Po rohu z pravé strany Georgijevski vstřelil druhý gól domácích. V poslední minutě utekl domácím zadákům Poborský a zkušeně zápas rozhodl. A makedonští fanoušci po závěrečném hvizdu odhodili nevraživost a vyprovodili i vítěznou Spartu do kabin uznalým potleskem.

Vardar Skopje - Sparta Praha 2:3 (0:2)

Branky: 60. Rogerio, 75. Georgijevski - 37. a 90. Poborský, 40. Gluščevič.
Rozhodčí: Hauge - Holvik, Borgan (všichni Nor.).
ŽK: Ristovski, Zekir - Poledica. ČK: 72. Poledica.
Diváci: 23.000 (vyprodáno).

Méně než Spartě se dařilo slovenské Žilině, která v domácí části dvoj-utkání s anglickou Chelsea prohrála 0:2. Tady jsou další zajímavé výsledky: Lazio Řím - Benfica Lisabon 3:1, Glasgow Rangers - FC Kodaň 1:1, Bruggy - Borussia Dortmund 2:1, Austria Vídeň - Olympique Marseille 0:1, Galatasaray Istanbul - CSKA Sofie 3:0 a MTK Budapešť - Celtic Glasgow 0:4.

Vojtěch Bidrman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme