O post světové jedničky může Plíškovou připravit jen Halepová. Kerberová ve Wimbledonu skončila

Tenistku Karolínu Plíškovou může o posun do čela světového žebříčku po Wimbledonu připravit už jen Simona Halepová. Rumunka v pondělí prošla na londýnské trávě do čtvrtfinále a její úterní zápas s domácí Johannou Kontaovou rozhodne o příští světové jedničce. Výhrou se dostane do čela Halepová, v případě její porážky se Plíšková stane první českou hráčkou v čele pořadí WTA.

Londýn (Aktualizováno: 20:47 10. 7. 2017) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rumunka Simona Halepová

Rumunka Simona Halepová | Zdroj: Reuters

O tenisový trůn přijde Němka Angelique Kerberová, která vypadla v osmifinále Wimbledonu po prohře se Španělkou Garbiňe Muguruzaovou 6:4, 4:6 a 4:6. Plíšková, která dohrála už ve 2. kole, má jistý posun minimálně na druhé místo.

Světová dvojka Halepová si udržela naději na první místo výhrou ve 4. kole nad někdejší první hráčkou světa Bělorusku Viktorií Azarenkovou 7:6 a 6:2. 

„Chci vyhrát víc než jeden zápas," řekla Halepová, která by ráda získala premiérový grandslamový vavřín. Podruhé během měsíce a půl ji dělí od tenisového trůnu jediná výhra. V Paříži prohrála ve finále antukového Roland Garros s Lotyškou Jelenou Ostapenkovou. „Doufám, že mi tyhle zkušenosti pomůžou a nebudu na jedničku během utkání myslet. Chci tam přijít a bojovat o výhru v zápase. Cítím se silnější," prohlásila.

Kerberová byla jedničkou poprvé loni v září a dvakrát se v čele vystřídala se Serenou Williamsovou z USA, která je nyní těhotná. „Už jsem si vyzkoušela pocit jedničky, není to snadné, ale je to skvělá zkušenost. Teď budu mít čas na trénink, abych zase hrála dobrý tenis,“ řekla Kerberová, které se letos nedaří.

Díky Kontaové má Británie čtvrtfinalistku ženské dvouhry po 33 letech. Nasazená šestka přehrála Francouzku Caroline Garciaovou 7:6, 4:6, 6:4. Při předchozích pěti startech ve Wimbledonu vyhrála pouze jeden zápas, teď živí naděje domácích fanoušků, že se 40 let po triumfu Virginie Wadeové opět dočkají britské šampionky. „Odmala jsem snila o tom, že vyhraju grandslam," řekla Kontaová.

Vítězka French Open Ostapenková pokračuje ve výborných výkonech i na trávě. Lotyška si poradila se čtvrtou nasazenou Elinou Svitolinovou z Ukrajiny 6:3, 7:6. Využila osmý mečbol a poprvé je ve čtvrtfinále Wimbledonu.

Jubilejní 100. zápas 

V něm narazí na Američanku Venus Williamsovou, která smetla devatenáctiletou chorvatskou hráčku Anu Konjuhovou 6:3, 6:2. Pětinásobná vítězka turnaje je nejstarší čtvrtfinalistkou Wimbledonu od roku 1994, kdy byla mezi nejlepší osmičkou Martina Navrátilová, které bylo tehdy rovněž 37 let.

„Vítězství se nikdy neomrzí, ať jste jakkoli staří,“ uvedla Williamsová. Proti Ostapenkové odehraje jubilejní 100. zápas v All England Clubu. „Moc jsem ji hrát neviděla. French Open jsem už nesledovala, když jsem vypadla. Počítám, že trenér nějaké její zápasy viděl. Uvidím na kurtu,“ řekla.

Poprvé mezi nejlepší osmičkou na grandslamu je Slovenka Magdaléna Rybáriková. Přemožitelka Karolíny Plíškové z druhého kola zdolala v osmifinále chorvatskou hráčku z kvalifikace Petru Martičovou 6:4, 2:6 a 6:3.

Po deseti letech je ve čtvrtfinále Wimbledonu Ruska Světlana Kuzněcovová, která porazila Polku Agnieszku Radwaňskou 6:2, 6:4.

Tenisový grandslamový turnaj Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 31,6 milionu liber):
Ženy:
Dvouhra - 4. kolo:
Muguruzaová (14-Šp.) - Kerberová (1-Něm.) 4:6, 6:4, 6:4, Ostapenková (13-Lot.) - Svitolinová (4-Ukr.) 6:3, 7:6 (8:6), Kuzněcovová (7-Rus.) - A. Radwaňská (9-Pol.) 6:2, 6:4, V. Williamsová (10-USA) - Konjuhová (27-Chorv.) 6:3, 6:2, Rybáriková (SR) - Martićová (Chorv.) 6:4, 2:6, 6:3. 

Halepová (2-Rum.) - Azarenková (Běl.) 7:6 (7:3), 6:2, Vandewegheová (24-USA) - Wozniacká (5-Dán.) 7:6 (7:4), 6:4, Kontaová (6-Brit.) - Garciaová (21-Fr.) 7:6 (7:3), 4:6, 6:4.

Čtyřhra - 3. kolo:
Bellisová, Vondroušová (USA/ČR) - L. Kičenoková, Curenková (Ukr.) 6:4, 6:2, Kuzněcovová, Mladenovicová (Rus./Fr.) - Babosová, Hlaváčková (4-Maď./ČR) 6:3, 6:7 (3:7), 6:3.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme