Jak se bydlí na biatlonovém MS? Místní pronajímají své domy, Dahlmeierová skončila mezi plyšáky

V jinak klidném švédském městečku Östersund je v posledních deseti dnech pořádně rušno. Na biatlonové mistrovství světa tam přijely tisícovky fanoušků a sehnat na poslední chvíli bydlení v hotelu bylo skoro nemožné.

Östersund/Švédsko Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Östersundu normálně žije kolem 50 tisíc obyvatel, teď přibyly tisíce biatlonistů a jejich fanoušků.

V Östersundu normálně žije kolem 50 tisíc obyvatel, teď přibyly tisíce biatlonistů a jejich fanoušků. | Foto: (C) Český biatlon, Petr Slavík

Návštěvníci, závodníci a novináři se mohou na mistrovství světa v Östersundu cítit jako doma. Zvlášť jestli si pronajali dům od někoho z místních. Třeba Ola Bengtsson během šampionátu celý svůj dvoupatrový dům pronajímá čtyřem lidem za 34 tisíc švédských korun, v přepočtu přes 80 tisíc těch českých.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se bydlí v Östersundu během biatlonového MS?

S manželkou a malým synem teď několik dní přebývá o pár ulic dál. „Teď jsme u mých rodičů, přestěhovali jsme se tam na dva týdny. O náš dům se zajímala třeba rodina Martina Fourcada, i když nakonec u nás bydlí někdo jiný. Dělá se to tu celkem běžně. Různí moji přátelé toho využili, pronajali dům a vyrazili na dovolenou - do Thajska, do Španělska nebo na Kanárské ostrovy,“ vypráví.

Těžko říct, kam se přestěhoval majitel domu, který si pronajala německá biatlonová reprezentace, každopádně třeba Laura Dahlmeierová spí během šampionátu v dětském pokoji.

„Je to bez problémů, když se cítím osaměle, můžu si hrát třeba s plyšáky, nebo si otevřít nějakou hru,“ směje se dvojnásobná medailistka z letošního mistrovství světa.

Pronájem tu může vyjít ještě celkem levně v porovnání s bydlením v hotelích, ty jsou navíc už dávno obsazené. Problémy měli i čeští fanoušci. 

„Měl jsem štěstí, známá mi sehnala kanape u kamaráda. Nic jsem neplatil, stálo mě to jen lahvinku,“ vypráví fanoušek Pavel.

Nejpozději v pondělí, po konci mistrovství světa, budou kanape, pokoje i celé domy zase volné a desítky švédských rodin se zase můžou se slušným přivýdělkem vrátit do svých domovů.

David Nyč Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme