Vánoce jsou o zdrobnělinách, tak jsem připravila perníkové bábovičky
Vánoce jsou o zdrobnělinách. Z Ježíše máme Ježíška, z uřezaných jedlí jsou jedličky, z ozdobeného jehličnanu je nakonec stromeček a pod něj nedáváme dary, ale dárečky. Lidem se říká lidičky a zvonům zvonečky. Nemohla jsem zůstat pozadu a v souladu s trendem zdrobnělin jsem upekla místo vánoční bábovky vánoční bábovičky.
Nenechte se odradit mým prohlášením, že bábovka může být perníková. Nejde o perníkové těsto v pravém slova smyslu, jde spíše o druh těsta na bábovku, které znají v Kanadě nebo ve Spojených státech. Tam rádi dávají do perníků cukrové sirupy a hodně vánočního skořicového koření.
DAGMAR HEŘTOVÁ
Foodblogerka a gastronomická žurnalistka, která pravidelně přispívá do tištěných a internetových periodik především informacemi o surovinách, jejich zpracování až po recepty. Na webu Tastejourney píše o jídle, nových trendech a dělí se o gastronomické postřehy z cest.
Nečekejte, že to bude vídeňská bábovka, nadýchaná, vanilková a s citrónovou kůrou, dnešní bábovičky jsou vánoční.
Hravý recept
Tenhle recept je velmi hravý. Použijte co nejmenší formy na bábovku, aby výsledkem byly bábovičky. Jde přece o pohodu a zdrobněliny ji krásně předvánočně podbarví.
Zkuste si pohrát s fantazií a vyberte si nejvhodnější příchuť, jakou bábovičky obdaříte. V chutích bude hrát svou roli i „pár kapek“ aromatického, případně chuťově výrazného alkoholu. Namátkou vzpomenu můj oblíbený pomerančový nebo kávový likér, suché sherry, nebo i brandy.
Já však upřednostňuji náš „rum“, násilím přejmenovaný na Tuzemák. Ten je pro nás svou typickou vůní a chutí bezkonkurenční a nenahraditelný. Chápu, že ne každý bude nakloněn použít alkohol, ovšem i na to je u báboviček pamatováno. Klidně ho nahraďte citrónovou šťávu, espressem a podle toho zvolte i cukrový sirup.
Je už vánočně ‚přesalátobramborováno‘? Není, nových receptů je stále dost
Číst článek
Zlatý sirup můžete z poloviny nahradit melasou, která je velmi výrazná. Každá z vašich bábovek může mít jinou chuť, tak si s ní pohrajte.
Závěrečné zdobení bude přímo filharmonií vašich nápadů, popusťte uzdu fantazie a překvapte své nejbližší dosud utajeným uměleckým talentem. Nejenom že bábovky pocukrujete, můžete je potřít ledovou, kávovou či kakaovou polevou nebo rozpustit bílou čokoládu a zdobit a zdobit.
Také můžete bábovičky posypat opraženými ořechy či je potřít cukrovým sirupem, budou se perfektně lesknout. A nakonec není vyloučeno ani posypání ovocem, maliny, jahody či borůvky budou na bílé polevě vypadat skvěle.
Při servírování osvěžte bábovkové království kousky citrusů.
Vánoční perníkové bábovky
Příprava 25 minut, čas pečení 40–45 minut
Lze připravit 1 formu na bábovku a 6 malých forem na bábovičky
Ingredience:
- 200 g nesoleného másla plus 20 g na vymazání forem
- 500 g hladké mouky
- 1/2 lžíce jedlé sody
- špetka soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky mletá skořice, zázvor a kořenící perníková směs (lze přidat i muškátový oříšek, nové koření, hřebíček, badyán)
- 250 g hnědého třtinového cukru
- 4 vejce vel. M
- 210 g zlatého sirupu (možno nahradit jiným sladkým sirupem)
- 80 ml mléka nebo kávy nebo citrónové šťávy a jemně nastrouhaná kůra
- 80 ml rumu (v nealko verzi kávy nebo citrónové šťávy a jemně nastrouhané kůry)
- podle chuti nasekané ořechy, případně rozinky
Na polevu:
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 malá lžička citrónové šťávy
Postup:
Předehřejte troubu na 160 °C. V malém kastrůlku rozehřejte 20 g másla, chvilku nechte zchladnout a poté jím všechny formy vymažte pomocí mašlovačky. Dejte formy na chvilku do studené místnosti nebo do lednice, po 5 minutách formy vyndejte a znova namažte máslem. Dejte do chladna.
Připravte těsto. Do mísy kuchyňského robotu odvažte mouku a přidejte sodu, špetku soli, vanilkový extrakt a sypké koření. V hrnci při nízké teplotě zahřejte máslo, cukr, zlatý sirup a za stálého míchání nechte máslo rozpustit, směs se však nesmí vařit.
Adventní věnec, cukroví a pralinky plné chutí vaječného koňaku
Číst článek
Nyní do mísy kuchyňského robotu pomalu přilévejte rozpuštěné máslo s cukrem a sirupem a vše pomalu smíchejte. Přilévejte i mléko (kávu či sirup) a rum. Směs vlijte do vymazaných forem, u malých a středních forem těsto nalijte tak, aby nahoře zůstalo alespoň 1 až 1,5 cm místo pro nakynutí.
Zbytek těsta vlijte do velké bábovkové formy. Pečte kratší dobu, stačí pro malé formy kolem 18–22 minut, středně velké formy potřebují okolo 25 minut a velké formy 35–45 minut. Před vyjmutím z trouby zkontrolujte špejlí nebo párátkem, zda jsou bábovky hotové. Nechte bábovky zchladnout asi 10–15 minut podle velikosti formy, teprve poté je obraťte a vyjměte z forem na kovovou mřížku a nechte úplně vychladnout.
Mezitím moučkový cukr zalijte citrónovou šťávou a vymíchejte do cukrové polevy. Bábovky poté ozdobte cukrovou polevou. Ostatní bábovky můžete potřít cukrovým sirupem a pocukrovat.
Tip na závěr
Největší vtip těchto bábovek je ve formách, které zvolíte. Malé bábovičky jsou hravé, vypadají pěkně a můžete je kombinovat s velkými formami. Pokud nemáte malé formičky, použijte běžnou formu na bábovku. Jediná rada zní, více si pohrajte se zdobením.
Přeji vám klidné a pohodové vánoční svátky. Užijte si plnými doušky všeho, co Vánoce nabízejí, a když budete mít pocit, že ještě něco chybí, uvařte čaj s medem a dejte si k němu upečené bábovičky.
Krásné Vánoce!