‚S jídlem dokážete hodně.‘ Zemřela královna kreolské kuchyně, která obsluhovala Luthera Kinga i Obamu
S jídlem dokážete hodně, takové bylo motto americké šéfkuchařky Leah Chasové. Dokázala spojit bělochy a Afroameričany v době rasové segregace. Její aktivismus ji vynesl do popředí stejně jako kuchařské umění. Královna kreolské kuchyně, jak se Chasové přezdívalo, zemřela o víkendu ve věku 96 let.
Pro Afroameričany platila během čtyřicátých let v americké Lousianě jiná práva než pro bělochy. Něco takového ale bylo pro Kreolku, domorodou Afroameričanku Leah Chasovou, nepřípustné.
V Los Angeles nepotřebují michelinské hvězdy. Důkazem je i ‚italská‘ Osteria Mozza
Číst článek
Když v roce 1946 začala vařit v restauraci Dooky Chase's, rozhodla se, že do ní bude moci chodit na jídlo kdokoli. Restaurace se tak stala jedním z mála prostor v New Orleans, kde se mohli běloši a Afroameričané potkávat.
Během padesátých a šedesátých let fungovalo Dooky Chase's jako útočiště pro aktivisty za práva Afroameričanů.
Leah Chasová jim půjčovala prostor nad restaurací, aby se u ní mohli scházet a vymýšlet další protesty a strategie.
Už tehdy objevily restauraci velké osobnosti jako třeba Martin Luther King. Ale nebyly to jen politické hvězdy, kterým Leah Chasová vařila. Restauraci si třeba moc oblíbil jazzový muzikant Ray Charles. V Dooky Chase's se stavoval na jídlo tak rád, až ji zakomponoval do jedné ze svých písní.
Láskou ke kreolské restauraci zahořel také další jazzový hudebník Duke Ellington. A najíst se tam chodil i bývalý americký prezident Barack Obama, který si šéfkuchařku Chasovou oblíbil, i když ho pěkně vyškolila.
„Když přišel pan prezident Obama a poprvé si objednal gumbo, chtěl si do něj dát pálivou omáčku. A já - aniž bych si to pořádně uvědomila - jsem mu hned řekla: Pane Obamo, moje gumbo si teda vylepšovat nebudete!“ vzpomínala na Obamu návštěvu kuchařská hvězda.
Gumbo je typický kreolský pokrm, velmi hustá polévka, ve které se míchají vlivy španělské, francouzské a africké kuchyně. Základem polévky je silný vývar z masa, do kterého se přidají mořské plody a často uzenina nebo maso. A nesmí chybět svatá trojice - paprika, řapíkatý celer a cibule. Pak už může být v gumbu cokoli, jak říkala sama šéfkuchařka Leah:
„My Kreolové neděláme husté gumbo. Děláme ho jako polévku. A je v ní to, co bylo zrovna dostupné,“ popisovala.
Královna kreolské kuchyně vařila své gumbo až do posledních dní. Pokaždé už v 7.30 byla v kuchyni a odcházela se zavíračkou. Možná právě tak se jí rodinný podnik podařilo udržet funkční 78 let.