Od 1. května 2025 se mění pravidla pro placení rozhlasového poplatku. Více informací zde.

Bez aditiv se při výrobě potravin nelze obejít, tvrdí čeští výrobci potravin

Potraviny vyrobené podle představ zákazníka musí obsahovat aditiva. Jinak by se zpracované suroviny musely konzumovat téměř okamžitě. Za civilizační choroby nemohou ani tak ‚éčka‘, jako spíše nezdravý životní styl, tvrdí zemědělský analytik Petr Havel.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nonamvěc

nonamvěc | Foto: Comstock Images

„Bez 'éček' bychom prakticky nevyrobili žádnou potravinu a museli bychom zpracované suroviny konzumovat okamžitě. Nemohli bychom použít konzervanty a tak by se nám za chvilku zkazily. Nezavařili bychom jedinou okurku a nesměli bychom ani solit, protože i sůl je aditivum,“ upozorňuje Havel.

Civilizační choroby jsou podle něj způsobeny spíše špatným životním stylem a neznalostí míry, než potravinovými aditivy. „Za civilizační choroby může celkový životní styl, to znamená například vztah mezi přísunem a výdejem energie. Jestliže se člověk nehýbá, může jíst sebezdravější potraviny a stejně bude mít problémy s civilizačními chorobami,“ uzavírá.

Informace o údajně nebezpečných aditivech se objevily s příchodem nových takzvaných BIO potravin.

Květa Moravcová, Petra Kotvová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme