Burčáku bude letos méně, až třetina vinic pomrzla

Na trhu už je k dostání první letošní burčák. Častěji jde ale o částečně zkvašený hroznový mošt. Je to stejný nápoj, ale vyrobený ze zahraničních hroznů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sklenička burčáku

Sklenička burčáku | Foto: Vlasta Gajdošíková | Zdroj: Český rozhlas

Důvody jsou dva: tuzemské hrozny, ze kterých jedině se smí burčák vyrábět, zatím nejsou dostatečně zralé a navíc jich bude málo, protože až třetina vinic v zimě zmrzla.

Podle Jindřicha Soboty z vinařství Chateau Lednice mohou být oba nápoje stejně kvalitní.

„Málokterý vinař bude dávat kvalitní surovinu na burčáky, spíš ji bude zachovávat do toho stavu lahvového nebo svatomartinského a pak mladých vín.“

„Takže určitě se vyskytne velké množství částečně zkvašených moštů z Maďarska a Itálie, ale není to vůbec na škodu, protože kvalitativně – říkám jako odborník ve vinařství – výživná hodnota je stejná,“ uvedl Sobota.

Burčák? Při zmínce o tomto moku si Francouzi klepou na čelo

Číst článek

Burčák je chráněné zeměpisné označení pro částečně zkvašený hroznový mošt z hroznů, které mají původ v České republice. Smí prodávat jenom od začátku srpna do konce listopadu. Jeho kvalita je ale mnohdy pochybná, především pak u prodejců, kteří ho nabízejí u silnic.

Vinařka Vladimíra Egertová z pražské trojské vinice proto lidem z velkých měst doporučuje, aby si pro kvalitní burčák zašli do vinotéky, kterou dobře znají.

"V takové vinotéce, když tomu člověku věříte, tak samozřejmě ten se postará o to, aby získal burčák. Ten věří tomu svému vinaři, od kterého bere víno. Rozhodně to neprodává na nějaká kvanta.“

„Znám spoustu vinoték po Praze i jiných městech, které prodávají burčák a mají ho omezené množství, to znamená třeba 30 – 50 litrů na týden, kdy opravdu oni obešlou své zákazníky nebo vyhlásí, že začíná burčáková sezona a mají ten burčák připravený tak, jak by měl být,“ říká Egertová.

Na správnost označování burčáku dohlíží Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Letos zatím žádný podvod nezjistila.

Vlasta Gajdošíková, Petr Medek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme