Dvoumetrová jedle je nejžádanějším vánočním stromečkem v Česku, smrky se vyvážejí do zahraničí
Pěstitelé vánočních stromků už se chystají na hlavní část své obchodní sezony. S prodejem někteří začínají právě teď. Na pilno mají i na stromkové farmě u Palupína na hranici Vysočiny a jižních Čech.
Nejčastějším vánočním stromkem je podle pracovníků plantáže jeden a půl až dva a čtvrt metru vysoká jedle.
Jak dlouho trvá vypěstovat vánoční stromek a kolik bude letos symbol vánoc stát?
Zájem o živé stromy navíc roste, všímá si správce plantáže Jan Pittauer: „Každý rok nám to narůstá v průměru o sedm až deset procent. Máme plné sadby smrku ztepilého, pichlavého, borovic, ale v dnešní době 90 procent tvoří jedle kavkazská.“
Zároveň klesá zájem o kdysi tradiční smrky. „Ještě před patnácti lety se prodával 35 procent smrku pichlavého, dneska tvoří 3 procenta prodeje,“ počítá dál Jan Pittauer. Pěstitelé proto smrky vyvážejí do zahraničí. Hlavními trhy jsou podle Pittauera Maďarsko, Anglie a Francie.