Podle provozovatelů pohostinství by zákaz kouření omezil svobodu podnikání
Víc než polovina tuzemských restauratérů si nepřeje úplný zákaz kouření v jejich podnicích. Považovali by ho dokonce za omezení svobody podnikání. S návrhem na vyloučení cigaret z barů, hospod a restaurací přišel poslanec Boris Šťastný. Podle něj mají na čistý vzduch nárok zaměstnanci zmíněných podniků i jejich návštěvníci. A podobně to vidí i veřejnost. Podle posledních průzkumů podporuje zákaz kouření na 70 procent respondentů. Před čtyřmi lety jich byla polovina.
V první fázi by byl autor návrhu - předseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Boris Šťastný (ODS) rád, aby do prostor, které jsou vyhrazeny pro kouření, nemohly děti do 18 let. Od roku 2014 pak aby všechny restaurace, bary a pohostinství v České republice byly nekuřácké:
„Důvod je jednoduchý. Stát legalizoval prodej návykové látky, která způsobuje rakovinu a stát se musí snažit chránit zdraví občanů, kteří dobrovolně tyto látky neužívají – jsou to zaměstnanci v pohostinství, kterých je dneska přes 100 tisíc a jsou to miliony návštěvníků restauračních zařízení, včetně malých dětí.“
Hosty Ozvěn dne byli předseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Boris Šťastný (ODS) a provozovatel jedné z plzeňských vináren Vladimír Jančík
Petici proti úplnému zákazu kouření inicioval mimo jiné i provozovatel jedné z plzeňské vinárny Vladimír Jančík, který zákaz považuje částečně za omezení svobodného podnikání:
„Já jsem se rozhodl provozovat podnik, kde si je možné zapálit cigaretu. Proč by nás měl zákon omezovat? Proč nám chce sebrat početnou část klientely? Dnes odpoledne jsem si prošel provozovnu a z deseti obsazených stolů bylo devět kuřáckých.“
Podle Jančíka se v současné době stále zlepšuje vzduchotechnika, která zajistí i v kuřáckém prostoru příjemný komfort pro hosty.
„Mám zkušenost i osobní – současně jsme provozovali kuřáckou a nekuřáckou provozovnu a po půl roce jsme museli nekuřácký provoz uzavřít. Pro naše podnikání to bude citelná ztráta, pokud zákon vejde v platnost," říká Jančík.
Podle Borise Šťastného je důležité, aby opatření bylo plošné a platilo pro všechny stejně:
„Do restaurací chodí o něco více kuřáků, než existuje ve společnosti. Ve společnosti je asi tak 70 procent nekuřáků a 30 procent kuřáků. Když bereme malé děti, tak do restaurací chodí tak 40 procent kuřáků a 60 procent nekuřáků. A je logické, že když dáte restauratérovi vybrat, tak pro něj ten trh rovná se 100 procent, čili on si raději zvolí kuřáckou restauraci nebo smíšenou oproti tomu, aby si otevřel nekuřáckou, protože se zbavuje právě těch 40 procent. Pokud zavedete plošnou regulaci, tak se nic takového nestane. Obavy restauratérů jsou plané.“