Evropská komise představí návrh nových pravidel pro rybolov
Evropská komise přichází s návrhy na udržení populace v mořích. Rybolov, který provozují evropské flotily už totiž nabral takové rozměry, že se stavy ryb v oceánech povážlivě snižují. Reforma by měla pomoci ohroženým druhům ryb a také motivovat členské státy, aby místo dovozu ryb ze zahraničí, podporovaly své vlastní národní chovy.
Evropské rybářství nutně potřebuje zreformovat. Obrovské lodě pocházející z unijních zemí, hlavně Francie a Španělska, loví víc, než je příroda schopná snést. Navíc se rybářské lodě specializují na lov určitých druhů ryb. Jejich nedostatek v ekosystému pak vede k jeho narušení.
Eurokomisařka Maria Damanaki proto navrhne nový systém celounijní správy rybolovu. Nemá jít jen o stanovování kvót pro lov ryb, ale také o snížení počtu lodí, které se na něm podílejí.
Podporu Unie má také dostat aquakultura - tedy pěstování ryb ve sladkovodních - ať už přirozených, nebo umělých nádržích a mořských ryb v pobřežních oblastech.
Podle návrhu by měla Evropské unie chov domácích ryb podpořit. „Je na to řada opatření. Nejdůležitější je operační program rybářství, v rámci kterého se podporuje udržitelná produkce investice do chovů a zpracování ryb, posílení konkurenceschopnosti, vzdělávání, výzkumu, ale i omezení některých méně příznivých environmentálních záležitostí,“ poznamenal náměstek ministra zemědělství Juraj Chmiel.
Češi jí ryb stále málo
Nová pravidla, pokud je členské státy, schválí, by měla platit od roku 2014. „Je to tedy společná rybářská politika po roce 2013. Nicméně už teď probíhají různé kampaně, například kampaň Ryba domácí. Výsledky už vidíme – spotřeba domácích sladkovodních ryb se mírně zvyšuje v České republice na úkor mořských ryb, což je velmi pozitivní,“ uzavřel Chmiel.
To, že spotřeba domácích ryb stoupá potvrzuje i ředitel Rybářského sdružení Václav Šilhavý. Kampaň Ryba domácí prý na tom má velkou zásluhu. „Propagujeme především kapra,“ řekl Šilhavý s tím, že české rybníky jsou pro jeho chování nepříhodnější.
I přesto se ale v Česku konzumuje 80 procent mořských ryb, zatímco domácích se sní jen 20 procent. Navíc Češi zaostávají v konzumaci ryb i obecně. Odborníci doporučují, aby lidé snědli ročně aspoň 20 kilogramů rybího masa. V Evropské unii je průměr 16 kilogramů, Češi sní ale jen 6 kilogramů ryb ročně.