Otevřou se první lahve s mladým vínem Beaujolais nouveau

Beaujolais nouveau je tady. Každý třetí čtvrtek v listopadu se totiž o půlnoci otevírají lahve tohoto mladého vína. Tradice se přibližně od roku 1970 rozšířila do celého světa, příchod tohoto mladého vína se tak slaví nejen v samotné Francii, ale i v Japonsku, Spojených státech amerických a dalších zemích. Ochutnat jej čím dál častěji můžeme i v Čechách. Letošní Beaujolais nouveau má být mimořádně kvalitní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

#12_012_beaujolais.jpg

#12_012_beaujolais.jpg | Foto: Jan Šmíd | Zdroj: Český rozhlas

Oslavy příchodu tohoto vína začaly už o půlnoci, největší jsou v samotném městečku Beaujou, centru kraje a také Lyonu.Beaujolais získalo svůj název od městečka Beaujeu a šlechtici z Beaujeu také postavili zámek Montmela, na kterém děla víno – včetně beaujolais – paní Delphine se svým manželem.

Zámek byl prý původně ze dřeva, teprve pozdější vlastníci z něj udělali kamennou tvrz, vypráví Delphine. Zámek koupil v roce 1566 markýz de Montmelas. Manžel Delphine patří do stejného rodu.

„Právě letopočet 1566 se objevuje na láhvi Markýz de Montmelas – to aby si lidé uvědomili, že i víno od nás může být určeno ke zrání,“ vysvětluje Delphine celkem vtipný nápad.

Přehrát

00:00 / 00:00

Letošní víno Beaujolais nouveau ochutnal ve Francii i zahraniční zpravodaj Jan Šmíd

Delphine vinařství nikdy nestudovala. „Jsem z Toulonu, z oblasti Středozemního moře, studovala jsem medicínu, stala se lékařkou a později překladatelkou, pak jsem si vzala svého muže a víno mě začalo bavit.“

Také samotný hrad, přístupný veřejnosti, je velmi zajímavý. „Je to úžasné místo, jak z hlediska samotné historie, tak i z pohledu rodiny, žije tady už hodně generací a myslím, že právě tady by mohlo být muzeum celého kraje beaujolais. V každém případě je odsud nádherný výhled,“ říká Delphinin tchán.

„Když je hezky tak vidíme MontBlanc a vrcholky Alp,“ dodává Delphine.

Beaujolais nouveau uskladněné v zámeckém sklepě je víno mladé, z odrůdy Gamay. Není určeno ke zrání, pije se tak do jednoho roku. Ten letošní je výjimečný. Roční produkce je obvykle padesát milionů litrů, letos je však výrazně nižší.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Rádia Česko byl předseda Svazu vinařů České republiky Tibor Nyitray

„Ano, to je pravda, v květnu, kdy hrozny začínají kvést, mrzlo. Což je vždy problém a mohu potvrdit, že letošní produkce je v porovnání s ostatními roky poloviční. Na druhou stranu byl srpen teplý, hrozny jsou hodně koncentrované, takže kvalita vína bude velmi vysoká, letos bude beaujolais noveau opravdu hodně ovocné,“ tvrdí Delphine.

Trochu více na sever leží deset vyhlášených oblastí zvaných crubeajolais - víno výborné kvality. Například v Moulin en Vent víno dostalo název podle starého mlýna. Vinař Pascal potvrzuje to, co tu vědí všichni: Zásluhou marketingu zná svět Beaujolais především jako nouveu, nad kterým znalci pochopitelně ohrnují nos.

Ve velké části Beaujoalis se proto z příchodu Beaujolais noveau neradují. „Ne, my tedy rozhodně slavit nebudeme,“ směje se Pascal.

Tradice třetího listopadového čtvrtku vznikla v padesátých letech minulého století, kdy francouzská vláda oslavy povolila. "Termín tehdy zvolili vinaři, protože to tak vycházelo. Sklizeň, která je někdy koncem srpna a začátkem září, bývá v tomto období připravena. Na rozdíl od českého Svatomartinského vína tam tedy není historická souvislost,“ vysvětluje předseda Svazu vinařů České republiky Tibor Nyitray.

Jan Šmíd, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme