Peníze z Česka pomáhají barmským uprchlíků začít nový život

Češi pomáhají barmským uprchlíkům, které z jejich domovů vyhnala bída a útlak ze strany vládnoucí vojenké junty. Ani jejich život v indickém Dillí ale není zdaleka jednoduchý. Díky pomoci českých dárců mají alespoň někteří z nich šanci na důstojnější život.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barmský uprchlický tábor.

Barmský uprchlický tábor. | Foto: Robert Mikoláš

Na plynovém vařiči syčí jídlo. Kuchyně je maličká, nanejvýš třikrát tři metry a je vměstnaná v přístavku na střeše pětipatrového domu. Pro pětici barmských uprchlíků ale znamená start do nového života.

„Považovali jsme tento nápad za skvělý, protože člověk musí jíst a víme, že Barmánci mají rádi svoje vlastní jídlo. To, že skupina může uvařit téměř všechna barmská jídla, je pro ně velmi přínosné,“ říká Sabe Soe z Barmského centra Praha.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Jaromíra Marka z indického Dillí

Maličkou vývařovnu podpořilo centrum mikrograntem ve výši 35 tisíc rupií, což je něco přes 10 tisíc korun. Na skromný rozjezd živnosti to stačilo. „Teprve začínáme a víc lidí by se tady neuživilo. Je to vlastně poprvé, co jsme se postavili na vlastní nohy. Nikdo z nás nikdy vlastní živnost neměl,“ říká Zauro.

Stejně jako jeho čtyři další kolegové uprchl i on z Barmy, kde vládne diktátorský režim vojenský junty. Teď žijí všichni v exilu v indickém Dillí a na vlastní nohy se postavili díky podpoře z České republiky.

Zvoní telefon a zákazník si objednává dvě porce papájového salátu. Kuchařka míchá vařené nudle s nastrouhanou papájou, sojovými klíčky a kořeněnou omáčkou.

„Když jsme přemýšleli, co s těmi penězi udělat, bylo nám jasné, že nechceme zase pracovat pro někoho. Chtěli jsme být nezávislí a tak jsme založili tento barmský fastfood", vysvětluje Zauro.

Barmský uprchlický tábor. | Foto: Robert Mikoláš

Vývařovna sídlí přímo ve čtvrti, kde žijí převážně barmští uprchlíci. Zákazníků je dost, za první měsíc své existence uvařili osm set jídel. „Cílem je, aby byli nezávislí na jakýchkoli dalších příspěvcích a mohli sami podnikat v tomto oboru,“ dodává Sabe Soe.

Restaurace, kde by návštěvníci mohli posedět a najíst se, je hudbou daleké budoucnosti a tak uvařené pokrmy roznášejí zákazníkům sami kuchaři. Jak říká Zauro, v prvé řadě si teď chtějí naspořit na novou ledničku. V teple se suroviny příliš rychle kazí.

V Dillí žije asi 20 tisíc uprchlíků z Barmy. Většina z nich bez prostředků a s minimální šancí na získání obživy. Díky podpoře od českých dárců se někteří z nich mají šanci odrazit se ode dna.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme