V opuštěných šachtách dolu Nováky úspěšně pěstují hlívu ústřičnou

Hluboko pod zemí, v opuštěných středoslovenských uhelných dolech Nováky se pěstuje hlíva ústřičná, houba s blahodárnými účinky na lidský organizmus. V šachtách je zima, vlhko a prostě vůbec příjemné prostředí, tedy alespoň pro houby. Hlíva tak patří do stálé nabídky školních jídelen, obchodů i restaurací v celém regionu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlíva ústřičná-miminka

Hlíva ústřičná-miminka | Foto: Petr Knápek Forrest

„Tady hlívu třídíme. První třída odchází zákazníkům, dvojka do stravovacích zařízení, případně na sušení,“ ukazuje Radiožurnálu třídírnu Dušan Šamaj, který pracuje jako vedoucí hlívárny.

„Tady se hlíva uloží do velkokapacitních boxů, na rošty. Když odcházíme z práce, zhruba kolem 14 hodiny, zapneme, navolíme si programy a teplotu a ráno, když přijdeme do práce, je to v podtatě už vysušené,“ vysvětluje sušení houby a dodává, že na jedno kilo sušené hlívy je potřeba zhruba 12 kilo čerstvé houby.

Přehrát

00:00 / 00:00

V opuštěných středoslovenských dolech Nováky se pěstuje hlíva ústřičná. Podrobnosti v reportáži bratislavského zpravodaje ČRo Vojtěcha Bergra.

Jako substrát pro pěstování hlívy se používá pšeničná sláma. „Ta se musí nejdříve tepelně a chemicky upravit kvůli škůdcům. A tento substrát pak dáváme do pytlů,“ přibližuje Šamaj.

Nápad, že by se v Novákách mohly kromě uhlí těžit taky houby, je poměrně starý, vzpomíná mluvčí hornonitranských dolů Adriana Siváková.

„V podstatě se jedná o porevoluční roky, kdy docházelo k útlumu hornictví a my jsme museli ustoupit z některých těžebních polí. Hledaly se možnosti, jak využít staré důlní chodby. A tehdy se zrodila myšlenka začít pěstovat hlívu ústřičnou,“ říká.

Dodává, že roční produkce na konci 90. let dosahovala až 50 tisíc kilogramů.

Zázračná rostlina

Dnes vyprodukuje novácká hlívárna sotva čtvrtinové množství hub. I tak jsou ale hlívy v regionu kolem Prievidze velmi populární a hlívárna má svoje stálé zákazníky.

Hlíva ústřičná má image přímo zázračné rostliny. Říká se o ni, že je to vitamínová bomba, elixír mládí, lék pro kardiaky, lidi s vysokým tlakem i cukrovkou.

Střední Slovensko má díky hlívě šanci stát se nejzdravějším regionem střední Evropy. Výsledky hlívománie se projeví za pár desetiletí. Mimo jiné nejspíš zvýšeným počtem stoletých obyvatel.

Vojtěch Berger, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme