Čeští farmáři by mohli brzy začít exportovat maso do Vietnamu. Ze země kvůli tomu dorazila inspekce

Český zahraniční obchod se zemědělskými výrobky v loňském roce vzrostl o téměř 10 procent. Rostl jak agrární dovoz, tak i vývoz. V blízké době by se navíc českým zemědělcům mohl otevřít další trh. Maso a výrobky z něj by mohli vyvážet do vzdáleného Vietnamu. Do Česka kvůli tomu tento týden přijela inspekční mise tamního ministerstva zemědělství.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

maso, ilustrační foto

Očekává se, že spotřeba masa a masných výrobků poroste do roku 2028 o zhruba 10 procent ročně (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Vietnamští veterináři se přijeli do Česka podívat na to, v jakých podmínkách se tady chovají prasata nebo krávy, a taky, jak se maso u nás zpracovává.

Americká rodina snědla medvěda, nakazila se parazitem. Úřady varují před riziky zvěřiny

Číst článek

„Jedná se o audit systémů, kdy během týdne navštíví pět vietnamských inspektorů chov a výkrm prasat, farmu výkrmového skotu, porážku skotu, bourárnu hovězího masa, porážku prasat a bourárnu vepřového masa,“ vysvětluje pro Radiožurnál mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Kromě toho navštíví taky Státní veterinární ústav v Praze. V pátek by na závěrečné schůzce měl padnout i termín, kdy dojde k vyhodnocení celé návštěvy. Veterinární správa nicméně očekává, že by to mohlo být do několika týdnů.

Veterinární návštěva je nezbytná k dokončení procesu certifikace. Původně měla inspekce do Česka dorazit až na začátku příštího roku, už v tomto ohledu došlo k výraznému posunu. Co se bude dít dál, popisuje mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. 

„Další postup vyjednávání se bude odvíjet od výsledku aktuální auditní mise. Naším cílem je umožnit vývoz vepřového a hovězího masa a výrobků z nich do Vietnamu. Zda k tomu dojde ještě v průběhu letošního roku nebo až v příštím roce, bude záviset na výsledku probíhající mise a rychlosti dalšího postupu vietnamské strany,“ říká Bílý.

Na velikosti u klobásek záleží

Číst článek

Po získání povolení už bude na samotných zájemcích o export, aby se na vietnamském trhu prosadili. Nebudou to mít ale jednoduché, protože konkurence je tam velká. Loni vyváželo do Vietnamu maso 37 různých zemí a celkem ho bylo zhruba 716 tisíc tun. To je více než jeden a půl krát tolik, co zvládne Česko za celý rok vyprodukovat.

Z toho je vidět, že poptávka po mase je ve Vietnamu obrovská. Očekává se navíc, že spotřeba masa a masných výrobků poroste do roku 2028 o zhruba 10 procent ročně. Do Vietnamu už se teď vyváží například české pivo. Třeba pro Budějovický Budvar jde o nejvýznamnější asijský trh.

Loni se obchodu s agrárními produkty dařilo růst. Česko vyváží například přípravky k výživě zvířat, pekařské zboží nebo nezahuštěné mléko a smetana. Agrární zboží loni směřovalo nejčastěji do Německa – tam mířila více než čtvrtina vývozu. Dále na Slovensko nebo do Polska.

Ze zemí mimo Evropskou unii se české zemědělské výrobky vozí nejvíc do Velké Británie. A ani ne po procentu celkového objemu to bylo například na Ukrajinu, do Ruska nebo Egypta. V případě Asie je nejvýznamnějším trhem Japonsko. Loni ale rostl například i vývoz do Číny, a to zhruba o 14 procent. Putovaly tam především potravinové přípravky a pektiny, které slouží třeba k zahušťování marmelád.

Patrik Salát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme