Zelené hostince nabídnou v Jeseníkách lokální stravu
V Jeseníkách se rozbíhá projekt restaurací, šetrných k životnímu prostředí, takzvané Zelené hostince.
Využívání lokálních surovin, technologie šetrné k životnímu prostředí, podpora zdravého způsobu života, tradiční slezské recepty. Tato kritéria musejí splňovat restaurační a ubytovací zařízení na Jesenicku, pokud chtějí být součástí sítě Zelené hostince.
Cílem projektu financovaného Evropskou unií je podpořit rozvoj turistického ruchu. Účastní se i polský partner z Opole.
Jak říká koordinátor Zelených hostinců Marcel Šos, v Polsku jsou tradice silněji zakořeněné a proto máme v jejich hledání co dohánět:
"Na ty tradice se zatím moc nehledí. Možná je hlavním důvodem to, že tradiční jídla jsou většinou chudá a lidé mají strach je vyzkoušet. Myslíme si, že je to ale cesta, jak se zviditelnit, být zajímaví a netradiční a přitom čerpat z tradic tohoto kraje."