Hnízda, linecké a rohlíčky vládnou napříč republikou. Na oblibu či neoblibu jednotlivých druhů cukroví nemají měřitelný vliv ani nepoužité suroviny nebo vláčnost výsledku.
Perníčky, rohlíčky, vosí hnízda i linecké. Cukroví neodmyslitelně patří k Vánocům. Ale nebylo tomu tak vždy. Nejdříve se podávalo bohatým měšťanům a se Štědrým dnem nemělo dříve příliš společného.
Turecká káva nebo krémy na ruce, aroma lampička i třeba těsto na vánoční cukroví. Taková přání letos napsali Ježíškovým vnoučatům obyvatelé Domova pro seniory v Napajedlích na Zlínsku.
Původ marcipánu je složitý, z italských Benátek se dostal do Starodávné Persie, bohatou historii má i v Maďarsku. Gastroglosa Dagmar Heřtové představuje dva recepty na orientální vánoční cukroví.
„Trpíme nadspotřebou, jídlo je velmi často způsob, jak se ujistit ve svém statusu. Je to patrné právě na Vánocích. Zvyšuje to dopamin, ale jen do určité míry,“ tvrdí gastro publicistka Hana Michopulu.
Food bloggerka Dagmar Heřtová si pro vás připravila gastroglosu s vánoční tematikou. Její cukroví se vydalo za hranice evropských tradic, a tak připravila například sušenky ve tvaru mořských koníků.
Rodiny z obcí poničených tornádem na jihu Moravy dostaly zdarma vánoční stromky, ozdoby, cukroví a další dary. Vše zorganizovala jedna z dobrovolnic, která jezdí od června pomáhat pravidelně.
Desítky z nich si nyní ve facebookové skupině stěžují, že prodejci s názvem Jiříkova kuchyně poslali zálohu a ten poté přestal komunikovat. Každý z okradených přišel o několik stovek až tisíc korun.