Vánoční pečení je jediným posilujícím stresem
Mám napečeno. Peču v Anglii a krabičky s voňavými poklady budu převážet domů do Čech. Jinak bych už nic nestíhala a perníčky by neměly potřebný čas na rozležení.
Vánoční cukroví je u nás tak tradiční a natolik populární, že právě teď zaplňuje všechny rubriky různých médií majících třeba jenom malý sloupek o gastronomii.
Dagmar Heřtová
Foodblogerka a gastronomická žurnalistka, která pravidelně přispívá do tištěných a internetových periodik především informacemi o surovinách, jejich zpracování až po recepty. Na webu Tastejourney píše o jídle, nových trendech a dělí se o gastronomické postřehy z cest.
Vánoční šílenství
Vánoční pečivo je fenomén, který se někdy zvrhne až v šílenství a lidé hltají „nové“ recepty, které však většinou už také něco pamatují. Listujeme v zažloutlých receptech babiček, které si je ovšem opsaly od svých babiček, a ty se nechovaly jinak.
Tato gastronomická archeologie je až dojemná a nikdy nekončí. Jsem tomu ráda, podléhám všemu, čemu se podlehnout dá, zkouším, navrhuji, opisuji a vracím se k ověřeným vánočním kouskům.
Zbožňuji voňavé kuchyně, rozpálené trouby, chladnoucí plechy, zvuky vánočních koled a všudypřítomnou sladkou vůni vanilky, skořice a kakaa, doplněnou o citrónové a pomerančové vůně kůry.
Trápím se při zdobení perníčků, slepuji kolečka marmeládou, vyrábím barevné polevy a užívám si těchto chvil jako malá holka. Sice popisuji, jak se držím tradic babiček, ale letos jsem se stala pořádnou rebelkou.
Fantazie cestovatele
Vykrajovala jsem soby a jeleny z těsta z burákového másla a byla přitom v Americe i Británii. Zabrousila jsem na pobřeží Austrálie a zdobila máslové sušenky ve tvaru žraloka. Zaskočila jsem do Rudého moře a pohrála si s mořskými koníky. Vydala jsem se i do oblasti okolo Antarktidy a laškovala jsem s tučňáky. Komu to připadá až moc cizokrajné, najde v této pestré společnosti i prasátka. Nezapomněla jsem ani na Vídeň a upekla jsem vídeňská srdíčka a pomerančová kolečka s likérem.
Při tom všem jsem se neubránila momentům, kdy mi hlavou bleskla myšlenka, jestli koupím chutného kapra, mám-li dobré houby na kubu, jaký bude letos bramborový salát, zda seženu na první svátek vánoční krůtu a pravou anglickou slaninu.
Je to krásný stres, který snad jediný neškodí, naopak nás nabíjí, tak si ho nenechme vzít. Vánoční čas by měl zůstat slavnostní a tak si užijte si krásných chvil adventního času!
Máslové placičky s bourbonem
Ingredience pro 60 ks cukroví:
- 150 g studeného másla
- 159 g zlatého třtinového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 žloutky
- 1 lžíce bourbonu
- 250 g hladké mouky
na glazuru:
- 100 g moučkového cukru
- 3 lžíce citrónové šťávy
Postup: Do mísy kuchyňského robotu vložte máslo nakrájené na malé kostičky, přidejte cukr, vanilkový extrakt a vyšlehejte. Po chvilce začněte přidávat postupně žloutky a bourbon, dál šlehejte. Přidejte mouku a umíchejte v hladké těsto. Vytvořte z těsta kouli, zabalte do fólie a nechte alespoň dvě hodiny anebo nejlépe přes noc odpočívat.
Předehřejte troubu na 190 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Těsto rozdělte na třetiny a postupně vyválejte na lehce pomoučněné pracovní ploše (nebo vyválejte s pomocí fólie nebo papíru na pečení) na tloušťku asi 3 mm. Vykrajujte formičkami a klaďte na papírem vyložený plech. Pečte 10 minut do zlatova. Po vychladnutí ozdobte cukrovou polevou, kterou vytvoříte smícháním moučkového cukru a citrónové šťávy.
Vídeňská srdíčka
Ingredience pro 60 ks cukroví:
- 200 g studeného másla
- 100 g zlatého třtinového cukru
- špetka soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 vejce
- 300 g hladké mouky
- jemně nastrouhaná kúra z jednoho citrónu
na glazuru:
- 100 g moučkového cukru
- citrónová šťáva
na slepování:
- meruňkový džem
- meruňkový likér nebo meruňkovice
Postup: V míse kuchyňského robotu vyšlehejte všechny suroviny do hladkého homogenního těsta. Vyjměte, zformujte v kouli, zabalte do fólie a nechte v ledničce 1–2 hodiny nebo přes noc odpočívat. Vyjměte těsto na pomoučněnou pracovní plochu, vyválejte na tloušťku asi 2 mm a vykrajujte srdíčka střední až menší velikosti. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 10 minut, dokud nebudou srdíčka do zlatova upečené. Vystydlá srdíčka můžete slepovat meruňkovou marmeládou anebo jen potřete srdíčka lehkou cukrovou polevou s pár kapkami likéru, do které přidáte lžičku procezené meruňkové marmelády.
Rudolf red nose reindeer - sobí cukroví
Ingredience pro 40 ks:
- 150 g změklého másla
- 175 g hladkého burákového másla
- 150 g zlatého třtinového cukru
- špetka soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 vejce
- 220 g hladké mouky
- 25 g kukuřičného škrobu
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
na zdobení:
- cukrová a čokoládová poleva
- červené lentilky nebo M&S červené bonbóny
Postup: V míse kuchyňského robotu vyšlehejte máslo, cukr a vanilkový extrakt, poté přidejte vejce a vyšlehejte. V jiné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu a škrob a směs pomalu přidejte do mísy kuchyňského robotu, vše spojte v hladké těsto. Vyjměte těsto, vytvořte kouli, zabalte do fólie a dejte do ledničky přes noc nebo i déle až na 3 dny odpočívat. Předehřejte troubu na 190 °C. Těsto rozpulte a postupně vyválejte na tloušťku asi 3 cm. Vykrajujte formičkou nebo jen utvořte kuličky a dejte péct na 11 minut. Přendejte na kovovou síťku a nechte vystydnout. V případě, že nemáte vykrajovátka s tvarem jelena nebo soba, vytvořené kuličky nazdobte do podoby soba tak, že dokud je těsto ještě měkké a mírně teplé, přidejte mu červený nos a lehce zatlačte. Oči uděláte bílou cukrovou polevou a místo parohů dáte ulomené (ne)slané preclíčky. Jinak zdobení sobů a jelenů ponechávám na vaší fantazii anebo se inspirujte fotografiemi.
Pomerančová mandlová kolečka
Ingredience pro asi 50 ks:
- 12 g studeného másla
- 50 g mletých mandlí
- 90 g zlatého třtinového cukru
- najemno nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 vejce
- špetka soli
- 1 lžíce pomerančového likéru
- 200 g hladké mouky
- na glazuru:
- 100 g moučkového cukru
- 3 lžíce citrónové nebo pomerančové šťávy
- cukrové perličky zlaté, stříbrné
Postup: Do mísy kuchyňského robotu dejte všechny ingredience a smíchejte v hladké těsto. Vyjměte z mísy, utvořte kouli a dejte do chladu na 1–2 hodiny odpočinout. Předehřejte troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 170 °C . Těsto rozkrojte na polovinu a vyválejte na tloušťku 3–4 cm. Vykrajujte kolečka, přendejte na papírem vyložený plech a dejte do trouby na 10 minut do zlatova upéct. Nechte vystydnout, mezitím si připravte hladce vyšlehaný moučkový cukr s citrónovou šťávou. Vychladlá kolečka potírejte cukrovou polevou a posypte cukrovými perličkami.