vepřové

vepřové v textech na iROZHLASU

3:20

|Petra Novotná |Člověk

Čeští kuchaři ovládli jednu z kategorií prestižní soutěže. Díky zabijačce

Vepřové vaří nejlépe Češi, rozhodla porota mezinárodního kuchařského klání European Catering Cup. Kuchaři ji okouzlili pravou českou zabijačkou. Kulinářské přehlídky se každoročně účastní nejlepší kuchaři z celého světa. Zástupci Česka se na soutěži umístili celkově na čtvrté příčce, v kategorii vepřového chodu ovšem zvítězili.

2:04

|Jiří Hošek |Zprávy ze světa

Nepište o prasatech, urazíte muslimy a židy, vyzývá britské nakladatelství

Děti, které se budou učit podle publikací Oxford University Press (OUP), možná dlouho nebudou tušit o existenci prasat, vepřových klobás nebo anglické slaniny. Zmínky o těchto věcech prestižní vydavatelství autorům nových dětských publikací zakázalo. Bojí se, že by knížky mohly zranit cítění muslimských a židovských čtenářů. Krok vydavatelství vyvolal v Británii bouřlivé reakce v muslimské a židovské komunitě i mezi zákonodárci.

21:26

|Jakub Šídlo, krw |Zprávy z domova

Někteří výrobci by prý do řetězců na požádání dodali i vepřové s polovičním obsahem masa

Pokud by bylo od obchodních řetězců zadání vyrobit vepřovou kýtu jen s padesáti procenty masa, našli by se čeští výrobci, kteří by tak učinili. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu to řekl výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina. Dodal, že on by si maso s více než deseti procenty vody nekoupil.

1:01

|Jana Jeckelová |Regiony

Na veřejné zabijačce v Kopřivnici nebude chybět ani harmonikář

Kopřivnicí se dnes bude linout vůně klobásek, jitrnic a guláše. Na dvoře tamního Muzea Fojtství se konají tradiční vepřové hody, na něž loni zavítalo více než šest stovek jedlíků, kteří s plnými miskami dobrot sledovali práci řeznických mistrů. Nebude chybět ani harmonikář.

3:53

|Jakub Šídlo, ak |Zprávy z domova

Vepřové hody ano, ale bez veřejného zabíjení prasat, říká veterinární správa

Města, obce nebo jednotlivci mohou pořádat vepřové hody. Nemohou ale veřejně zabíjet prasata. Takto vysvětluje nový veterinární zákon Státní veterinární správa. Ta tak vyvrací stížnosti, že nová norma omezuje tuto tradici. Podle mluvčího správy Josefa Dubna nařízení ohledně zabíjení prasat platí už nejméně padesát let.

4:24

|Markéta Bartošová, Michal Šenk |Zprávy ze světa

Prase má křídla, myslí si každý šestý Brit

Každý jeden ze šesti Britů si myslí, že prase má křídla. Odhalil to průzkum, který proběhl v rámci Národního týdne řezníků mezi tisícem ostrovních spotřebitelů. Vyplynulo z něj, že lidé skoro vůbec neznají druhy masa. Koupili by třeba i "vepřová křidélka".

1:52

|Jiří Fremuth, Aneta Vojtěchová |Ekonomika

Dioxinová aféra paradoxně zvýšila dovozy německého vepřového

Po vypuknutí dioxinové aféry v Německu doufali čeští v farmáři v omezení dovozů vepřového. Jenže se stal pravý opak. Němci kupují vepřové z tamních chovů méně a maso se o to víc vyváží k nám. Navíc za ceny, kterým nemohou čeští farmáři konkurovat. Chov prasat je u nás dlouhodobě prodělečný a stavy vepřů jsou nejnižší od konce druhé světové války.

|Květa Moravcová, pir |Zprávy z domova

Agrární komora prosazuje změny ve značení vepřového masa

Veterináři odhalili v plzeňském hypermarketu Tesco špatně označený původ nebaleného hovězího a vepřového masa. Hovězí z Irska, Velké Británie a Rakouska bylo označeno jako maso ‚českého původu‘. U vepřového bylo zase na cenovce napsáno ‚vyrobeno v ČR‘, ale šlo o maso z Rakouska a Německa. Agrární komora i kvůli těmto případům podporuje podle svého prezidenta Jana Veleby řádné značení původu masa:

3:36

|Klára Stejskalová, Martin Hromádka, Jaroslav Šonka |Zprávy ze světa

Němci poprvé zjistili jedovatý dioxin ve vepřovém mase

Dioxinový skandál v Německu nebere konce. Dolnosaské úřady dnes oznámily, že jedovatou sloučeninu laboratoře odhalily i ve vepřovém mase. Jde o první takový nález, podle místních úřadů mohou následovat i další případy.

2:48

|Pavla Gajdošíková, Jan Piroch, Jan Bumba |Ekonomika

Zemědělci: Soběstačnost ČR v produkci vepřového stále klesá

Vepřové maso je pevnou součástí tuzemského jídelníčku. Podle některých lékařů až příliš pevnou a lidé by měli jeho konzumaci spíš omezovat. Doby, kdy se na maso musely stát fronty jsou už dávno pryč a běžný zákazník asi nemá pocit, že by ho bylo v obchodech málo. Zemědělské organizace ale přesto upozorňují na to, že na trhu není dostatek českého vepřového.