Ceny vepřového podle zpracovatelů masa vzrostou až o 20 procent
Výkupní ceny vepřového masa zvýšené v posledních týdnech o dvacet procent nechávají české zákazníky zatím klidné. Na cenách v obchodech se totiž ještě nepromítly. Zdražení vepřového a výrobků z něj ale zřejmě bude nevyhnutelné pro všechny.
Ještě před necelými dvěma týdny to vypadalo, že vepřové maso podraží o deset korun na kilogram.
„Těch 10 korun očekávaných na mase a možná i masných výrobcích je první krok. A pokud ta cena poroste i dál v Německu, tak se dá očekávat další postupné zdražování,“ odhadoval tehdy Jan Katina z Českého svazu zpracovatelů masa.
Vepřové nakonec většinou podražilo jen o polovinu, jako třeba u řezníka Otakara Moravce. „My zdražíme tak o těch 4 až 5 korun na kilo, zatím, pokud ty ceny neporostou dál,“ řekl Moravec. Jenže zdražení, které se nekonalo na konci srpna, zřejmě přijde v následujících týdnech.
„Cena vepřového masa z výkupu se někde navýšila až o 15 – 20 procent oproti prodejní ceně, která zatím vzrostla průměrně okolo 6 – 7 procent. Maso a vzápětí masné výrobky budou samozřejmě tedy také zdražovat,“ odhaduje nyní Jan Katina.
Podle Katiny zaplatí lidé brzy za výrobky z vepřového o 15 až 20 procent více, než jsou zvyklí. „Bavíme-li se o výrobku, který se v tuto chvíli prodává za 100 korun na kilogram, tak to navýšení by mohlo být někde mezi 15 a 20 procenty v prvním kroku, to znamená o 15 – 20 korun,“ vysvětluje.
Důvod je stejný jako před dvěma týdny - rostoucí ceny krmiva pro prasata v Německu, které je hlavním vývozcem vepřového v Evropské unii.
Cena vepřového na německé burze se v těchto dnech ustálila. 100 kilogramů vepřových půlek se prodává za 190 euro. Už tento pátek ale může taková cena minulostí.
Lidé chtějí vepřové kupovat dál
Obchodníci si však své marže tentokrát chtějí zachovat, mezi nimi například i provozovatel malého obchodu v centru Prahy Petr Čapek.
„Budu držet svoji standardní marži a kopírovat ceny od dodavatelů. Nemíním nějakým způsobem snižovat marži. Já jsem až ten poslední článek. Každý si myslí, že my jsme ty největší žáby na prameni, ale domnívám se, že ten problém je úplně někde jinde,“ míní Čapek.
Lidé ale – zdá se – budou vepřové a výrobky z něj kupovat dál. „Budeme dál jíst uzeniny. Jsme na to zvyklí. Budeme jich jíst méně, ale budeme je jíst dál. Jíst se musí, ať to stojí, co to stojí. Nebude to pro mě asi takový výdaj, abych se kvůli tomu musela nějak omezovat,“ říkají.