Podle serveru EastFruit prodejci zeleniny a ovoce už začali v očekávání dalšího růstu cen brzdit dodávky zboží. Ceny zeleniny a ovoce podle úředních statistik poskočily v Rusku o desítky procent.
Inovace Davida Bažouta dokáže proměnit i desítky let starou skleněnou boudičku v téměř samoobslužnou továrnu na zeleninu. Ta je navíc ekologicky šetrnější než staré skleníky a spotřebuje méně energie.
Denního svitu přibylo o slepičí krok, ale zima se na kralování teprve připravuje. A právě na to pozor, obrousit její drápky můžeme změnou domácího vaření, řekla bych přepnutím vaření na zimní provoz.
Na rodinné farmě Ráječek na okraji Brna spoléhají na nového pomocníka, kterému se říká „prodloužená ruka agronoma“. Je to robot, který usnadňuje práci ve skleníku při pěstování rajčat.
„Všechno je to čerstvé a z místních zdrojů. To je to hlavní. Zajdeme sem vždycky dřív, než jedeme nakupovat někam jinam. Chceme podporovat místní farmáře a drobné podnikatele,“ vysvětluje zákaznice.
„I na pozemku, který byl insekticidně ošetřen, se mandelinky vyskytují. Vidíme, že ani takový zásah není stoprocentní,“ popisuje zemědělec Jaromír Toman.
V sobotu probíhá opět sbírka pro potravinové banky. Darovat můžete cokoliv. „Řekla bych, že jsou lidé ekologicky vyspělejší,“ říká v rozhovoru pro iROZHLAS.cz Věra Doušová.
Každý zákazník si nemůže, ať už v e-shopu, nebo v kamenném obchodě, koupit víc než tři balíčky, které obsahují zhruba čtvrt kilo zeleniny. V mnohých obchodech zelenina ale prakticky vůbec není.
Podle zelinářské unie hrozí, že pěstitelé nedokážou výnosy pokrýt letošní náklady na výrobu. V budoucnu by se v Česku mohlo pěstovat méně zeleniny, místo toho by tu rostly třeba obilniny nebo řepka.
„Lidé hodně dbají na data spotřeby a berou je jako dogma. Polovina lidí nerozumí pojmu minimální trvanlivost,“ říká Anna Strejcová, zakladatelka organizace Zachraň Jídlo.
Ministerstvu podle Deníku N radí skupina zastánců zbraní. A řidiči si budou muset nejspíš znovu zvykat na nová pravidla při předjíždění cyklistů, informují Lidové noviny. Více ve výběru z médií.
V Česku krachuje stále více firem, píšou Hospodářské noviny. A v Česku podle Deníku roste zájem o obor cukrářství, naopak klesá zájem o pekařství. Více si přečtěte ve výběru z médií Radiožurnálu.
Zpracovatelé masa nyní za vepřové platí průměrně o 60 procent vyšší částky než v lednu. Zákazníci tak musí počítat s tím, že se brzy změní i cenovky na pultech obchodů.
Vědci experimentují s pěstováním různých plodin ve vesmíru, aby zpestřili jídelníček kosmonautů. Podle nich na Marsu bez schopnosti pěstovat nelze dlouhodobě přežít.
Přemýšlela jsem nad tématem další gastroglosy. Strouhám přitom čerstvou mrkev do salátu a říkám si: „Dá se vůbec psát o mrkvi?“ A hned si odpovím: „Aby ne, vždyť je to dokonalá zelenina!“
V roce 2020, kdy pěstování i maloobchodní prodej zeleniny negativně ovlivnila pandemie koronaviru, podíl samozásobení vlastní zeleninou vzrostl z 10 procent na 15 procent.
V tisku se v pondělí dočtete, že politici sázejí na reklamu na Facebooku. Za poslední rok do ní investoval nejvíc lídr koalice Spolu Petr Fiala z ODS, ze stran pak sociální demokraté, píše deník E15.
V tisku se v pátek dočtete, že nemocnice řeší, co s nespotřebovanými léky proti covidu-19. Nakoupily je sice na pokyn vlády, ale za vlastní peníze. A pokud je teď nevyužijí, neproplatí je pojišťovny.
Francouzi se vrhli během loňského roku na zahradničení – kdo mohl, zasadil rajčata, okurky, brambory, zasel ředkvičky, ať to bylo na venkově, nebo ve městě na dvoře obyčejného či honosného domu.
Novela o potravinových kvótách podle expertů odporuje principům Evropské unie a nahrává velkým koncernům. Proč byla tedy schválena? iROZHLAS.cz se poslanců hnutí ANO zeptal v anketě.
Téměř tři pětiny lidí by při koupi zeleniny a ovoce daly při zachování stejné ceny přednost tvarově perfektním plodům. Jako nejčastější důvod uváděli snadnější krájení či čištění.
„Kněžice se rychle přemisťuje z jednoho hostitele na druhého. Důležitá je proto pravidelná kontrola pěstovaných rostlin,“ vysvětluje mluvčí zemědělského ústavu Ivana Kršková.