Vepřové maso podle výrobců zdraží až o desítky procent. Na vině jsou rostoucí ceny na burze

Vepřové maso a uzeniny by mohly od dubna výrazně zdražit. Jak odhadují ekonomové, které oslovil Radiožurnál, možná až o desítky procent. Na vině jsou rostoucí ceny masa na německé burze. Zpracovatelé teď za vepřové platí průměrně o 60 procent vyšší částky než v lednu. Zákazníci tak musí počítat s tím, že se brzy změní i cenovky na pultech obchodů.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

maso, ilustrační foto

Vepřové maso může zdražit až o desítky procent. Lidé si zřejmě připlatí i za hovězí a kuřecí (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Důvodů, proč rostou ceny masa, je několik. Německo, které patří k významným chovatelům, snížilo počet prasnic, na trhu proto nyní chybí selata. Redukovat chovy navíc plánují i Španělé.

Přehrát

00:00 / 00:00

Maso, pečivo, zelenina, to vše možná podraží. Téma pro Zuzanu Švejdovou

Roli hrají také drahé krmné směsi. Ceny potravinářské pšenice, která se používá při výkrmech hospodářských zvířat, jsou nejvyšší v historii.

Na vině je válka na Ukrajině. Právě Ukrajina a Rusko se na celosvětovém obchodu s pšenicí podílely víc než čtvrtinou. Ruská invaze ovšem dodavatelské řetězce zpřetrhala.

Nesoběstačné Česko

Přestože omezení vývozu z Ukrajiny na Česko nedopadá přímo, ovlivňuje ceny na světových burzách s komoditami. To všechno žene ceny vepřového nahoru. V potaz je nutné vzít také dražší energie, mzdy, pohonné hmoty, a tedy i dopravu.

„Výkrm a odchov prasat je velmi energeticky náročná záležitost. V porodnách a při odchovech musíte selátkům prakticky 24 hodin topit,“ doplňuje pro Český rozhlas Plus prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.

Inflace jako popletený Jánošík, boj o moc i ztráta paměti. Jak si spočítat, o kolik zdražil život právě vám?

Číst článek

Česko není v chovu prasat soběstačné, zhruba polovinu spotřeby musí dovážet ze zahraničí. Dlouhodobě tu chybí i dostatek zpracovatelských kapacit. Zákazníci tak musí počítat s tím, že ceny, na které jsou teď v obchodech zvyklí, budou už brzy minulostí.

„Teď jsou konce, kdy jsou dlouhodobě nasmlouvané nějaké ceny masa, ale za pár měsíců už to nebude pravda. Každý týden nám burza zvedá ceny. Kýta, kterou nakupujeme vykostěnou, zdražila za poslední tři měsíce o skoro 80 procent,“ říká pro Radiožurnál Karel Pilčík, předseda představenstva Českého svazu zpracovatelů masa.

Podle výrobců a odhadů námi oslovených ekonomů se ceny vepřových výrobků výrazněji zvýší už začátkem dubna, a to až o 20 procent.

Nezdražuje jen vepřové, ruku v ruce jdou ceny nahoru také u hovězího a drůbežího. Například za růstem cen kuřecího masa stojí obavy z ptačí chřipky, která se vyskytla v Evropě, včetně Česka.

Další zdražování

Kromě masa mohou zdražit i další potraviny. Rostoucí cena obilovin se promítá zejména do pekařských výrobků, jako jsou rohlíky, housky, chléb a další pečivo. Někteří pekaři už avizovali, že letos plánují zdražovat hned v několika vlnách.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý rozhovor s prezidentkou Potravinářské komory Danou Večeřovou

„Zdražení se chystá od 1. dubna, protože některé firmy hlásily, že se jim od dubna zvedá cena mouky o 30 až 50 procent. Zvedne se patrně cena vajec o 30 či 50 haléřů na kus,“ doplňuje Večeřová.

A vyšší jsou i ceny zeleniny. Je to dáno tím, že na první úrodu od českých farmářů se teprve čeká. V řetězcích se tak objevuje hlavně dovozová zelenina. Roli ale sehrála i hnojiva, která jsou na cenových rekordech.

„Loni touto dobou nebyla hnojiva zdaleka tak drahá jako v současné době. Některá meziročně vyrostla až na čtyřnásobek původních cen. Samozřejmě to neznamená, že zelenina bude čtyřikrát dražší, ale oproti loňskému roku určitě bude ve většině případů o desítky procent dražší,“ doplňuje agrární analytik Petr Havel.

Ceny zeleniny v tomto období ale rostou pravidelně. Agrární analytici očekávají, že s příchodem jarních výpěstků se růst cen zeleniny zastaví.

Zuzana Švejdová, Lucie Vopálenská, ako Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme