Alarmující výskyt kůrovce na Šumavě vyžaduje krizový plán, varují experti

Opatření, která se na chráněném území Šumavy dělají proti šíření kůrovce, jsou nedostatečná - brouk nebezpečně rychle postupuje a ničí další části lesů. Shoduje se na tom vedení Jihočeského a Plzeňského kraje a potvrzuje to také zpráva, kterou po terénním výzkumu, zpracoval tým dvanácti odborníků. Podle ní se jedná o fatální devastaci Šumavy. Jihočeský kraj proto požaduje vytvoření krizové komise.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dřevo napadené kůrovcem

Dřevo napadené kůrovcem | Foto: Wikimedia Commons, L. Shyamal

Jihočeský kraj požaduje po ministerstvu životního prostředí rychlé zřízení expertní komise, která začne situaci kůrovce urychleně řešit. V opačném případě je hejtman Jiří Zimola připraven vyhlásit na Šumavě stav nebezpečí.

"Budu velmi rád, když stav nebezpečí nebudu muset vyhlašovat, když se s ministerstvem dohodneme na ustavení krizové skupiny a vznikne krizový plán péče. V případě, že nevznikne, nejsem připraven být tím, za jehož hejtmanství dojde ke zhnědnutí dosud zdravého šumavského lesa. A k tomu, že se na Šumavu budeme chodit dívat jako na mrtvý les," uvedl hejtman Zimola.

Předseda Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů a člen expertní komise, která zkoumala situaci na Šumavě, Josef Vovesný říká, že se jedná o kůrovcovou pandemii.

"Myslíme si, že rozsah postižení je již takový, že ho nelze zastavit. Lze ho jenom tlumit. V současné době za cenu rozsáhlých odlesněných ploch," varoval Vovesný.

Ministr životního prostředí Ladislav Miko dostal zprávu od představitelů Jihočeského kraje teprve nyní a chce si ji pečlivě prostudovat. Situaci na Šumavě by ale hodnotil asi mírnějšími výrazy.

"Ta kůrovcová kalamita tam samozřejmě je. Rozvíjí se v takovém rozsahu, jak jsme očekávali. Park ji velmi intenzivně asanuje všude, kde se asanovat má," uvedl ministr.

Ministerstvo životního prostředí spolu se Správnou Národního parku Šumava zveřejní své informace o monitoringu a vývoji horských smrčin na Šumavě na tiskové konferenci v úterý v Praze.

Kůrovci jsou brouci, kteří se živí lýkem napadeného stromu. Při jejich přemnožení začínají postižené stromy usychat a musí se pokácet. Loni se u nás zpracovalo více než dva miliony metrů krychlových kůrovcem napadeného dřeva.

Přečtěte si také:
Počasí přeje kůrovcům, lesníci se bojí kalamity
Lesníci se obávají kůrovce
Využití entomopatogenních hub v boji proti kůrovci
Správa NPŠ zveřejnila odhad vývoje kůrovcové kalamity v letošním roce
V lesích hrozí kůrovcová kalamita
Boj s kůrovcem na Vysočině
Letos má být na Šumavě větší populace kůrovce než loni
Jak se vypořádat s kůrovci
Zeman chystá kvůli kůrovci na Šumavě trestní oznámení na Bursíka

Ivan Mls, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme