Jedlé kaštany, oblíbená vánoční pochoutka, rostou i v Česku. Takových míst je ale málo
Pravděpodobně nejsevernější kaštanka, tedy sad jedlých kaštanů, je v Nasavrkách na Chrudimsku. V roce 1774 ji nechal vysázet kníže Jan Adam Auersberg. Dvouhektarový sad si místní hlídají, aby jim někdo stromy neočesal. Hlavně teď v předvánočním období potřebují tamní hospodyňky zásoby na přípravu různých dobrot. Právě z kaštanů.
„Kdyby se pekly, musí se naříznout, protože mají v sobě vodu a bouchlo by to,“ popisuje Sáša Vodehnalová, jak správně zpracovávat jedlé kaštany.
Připomíná, že jedlé kaštany lze v kuchyni využít různě, kromě pečených také například k masu. „Dá se z nich udělat kaštanová nádivka, dort či pyré. Mají takovou nasládlou chuť,“ přibližuje.
V ČR je sad jedlých kaštanů v Nasavrkách na Chrudimsku. Natáčel tam redaktor Martin Karlík
Odborníci upozorňují, že jedlé kaštany jsou nejen chutné, ale také velmi zdravé. Obsahují mnoho vitaminů a minerálů. Jsou zdrojem vitaminů C, B a E, látky obsažené v kaštanech také mohou pomoci při respiračních, jaterních a kardiovaskulárních onemocněních a také při poruchách krvetvorby.
Jedlé kaštany jsou rozšířené hlavně v jižních zemích. V Česku jim je trošku zima a tak rostou o něco menší.