Benzin a nafta jsou nejdražší za poslední léta. Výrazné zlevnění se nečeká

Pohonné hmoty jsou v Česku nejdražší za poslední téměř čtyři roky. Cena benzinu Natural 95 překročila podle dat společnosti CCS 33korunovou hranici, nafta je o necelou korunu levnější. Za poslední měsíc tak ceny vzrostly zhruba o dvě koruny. V posledním týdnu ale cena ropy Brent pomalu klesla, zdražování by se tak mohlo zastavit. O dalším vývoji na trzích Český rozhlas Plus mluvil s Borisem Tomčiakem ze společnosti Finlord.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tankování benzínu (ilustrační foto)

Tankování benzínu (ilustrační foto) | Foto: Jiří Fröhlich | Zdroj: Fotobanka Profimedia

V minulém týdnu se cena za barel ropy Brent pohybovala okolo 80 dolarů, nyní klesla zhruba k 76. Čím je to způsobeno?
Snížení ceny Brent bylo způsobeno především diskusí kartelu OPEC a Ruska o tom, že by svůj těžební limit mohli ukončit oproti očekáváním dřív. Doposud se předpokládalo, že na zasedání, které bude koncem června, se odsouhlasí zrušení těžebního limitu ke konci letošního roku. Z předběžní diskuse ale vyplynulo, že těžební limit by mohl být zrušen v druhé polovině roku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co se bude dál dít na trhu s ropou a s cenami u tuzemských pump? ČRo Plus mluví o tématu s Borisem Tomčiakem

Je to krátkodobý výkyv a ropa se vrátí k růstu, nebo se trhy - z pohledu motoristů - uklidní? Jaké jsou důvody pro jednotlivé scénáře?
Domníváme se, že v případě ropy nastane určitá stabilizace. Zdražování z posledních měsíců by mělo postupně skončit. Samozřejmě, žádné významnější zlevňování očekávat nelze. Je to způsobeno tím, že globální zásoby se významně snížily a jsou pod dlouhodobým průměrem. Abychom to přiblížili – jsou pod průměrem asi o 30 milionů barelů. Ještě před dvěma lety byly zásoby o 300 barelů nad dlouhodobým průměrem. Takže zde byl obrovský přebytek, nyní je na trhu malý deficit a ten určitě podrží cenu ropy na zvýšené úrovni. Na druhé straně – pokud by cena měla růst nad 80 dolarů za barel, tak by těžební limit určitě padl dřív než na konci roku.  

Odrazí se mírné zlevnění i u tuzemských pump, nebo tento vliv přebije posilující dolar?
Cena ropy Brent mírně poklesla, na druhé straně ale koruna oslabila vůči americkému dolaru. Takže pokles ceny ropy je významně kompenzovaný, a proto neočekáváme, že by v příštím týdnu cena pohonných hmot nějak výrazně klesla, řekněme na úrovně z poloviny měsíce. Spíš se zdražování z posledních týdnů zastaví a průměrné ceny zůstanou na současné úrovni – 33,30 Kč v případě benzínu a 32,50 Kč v případě nafty.  

Poslechněte si zbytek rozhovoru Českého rozhovoru Plus v nahrávce. 

Renata Kropáčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme