Česko má pátou nejvyšší míru inflace ze zemí OECD. Aktuálně je na 9,7 procentech

Míra inflace v České republice byla v červenci v rámci Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) pátá nejvyšší, a to po Turecku, Maďarsku, Polsku a Slovensku. Vyplývá to ze zprávy o vývoji inflace v roce 2023, kterou sestavila společnost Utility Bidder. Naopak nejnižší míru inflace vykázalo Švýcarsko (1,7 procenta), následuje Řecko (1,8 procenta) a Španělsko (1,9 procenta).

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stabilizace státního rozpočtu se neobejde bez zvýšení daní z příjmů fyzických osob (ilustrační foto)

Česko je pátá ze zemí OECD s nejvyšší mírou inflace (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

Náklady na jídlo a nealkoholické nápoje za poslední rok vzrostly v zemích OECD o 17,37 procenta, což je více než u jakékoli jiné položky. Za nimi následovaly ceny za ubytování v hotelech (plus 9,52 procenta) a ceny za komunikační služby (plus 9,29 procenta).

Naopak nejslabší nárůst od loňského roku zaznamenaly náklady na dopravu, které se zvýšily o 1,68 procenta. Vzdělávání podražilo o 3,19 procenta. Ostatní zboží a služby ve sledovaných zemích, například textil a nábytek, dohromady zaznamenaly nárůst o 6,48 procenta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme