V lednu stouply tržby maloobchodu o 4,9 procenta. Nejvyšší tempo růstu vykázaly internetové obchody

Tržby v maloobchodu bez prodejů aut letos v lednu meziročně stouply o 4,9 procenta, tedy stejně jako podle aktualizovaných údajů loni v prosinci. Oznámil to v pátek ráno Český statistický úřad (ČSÚ). Maloobchodní tržby tak rostou nepřetržitě každý měsíc už od června roku 2014. Nejvíce v lednu rostly opět tržby e-shopů. Tržby za prodej a opravy motorových vozidel naopak v lednu meziročně klesly o 4,1 procenta.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

8. května zůstanou zavřené velké obchody (ilustrační foto)

Nejrychleji rostly internetové obchody, vysoké tempo růstu měly i prodejny s výrobky pro domácnost. | Zdroj: Pixabay

Tržby obchodníků za nepotravinářské zboží vzrostly v lednu meziročně o 7,3 procenta, za potraviny o 2,8 procenta a za pohonné hmoty o 1,1 procenta. „Tradičně nejvyšší tempo růstu vykázaly internetové obchody, dvouciferným tempem rostly i tržby prodejen s výrobky pro domácnost,“ sdělila ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková.

Růst české ekonomiky se na konci loňského roku zpomalil. Dařilo se hlavně stavebnictví a službám

Číst článek

Internetovým obchodům a zásilkovým službám tržby stouply o 16,9 procenta a specializovaným prodejnám s výrobky pro domácnost o 11,8 procenta. Zhruba o desetinu se tržby zvýšily také obchodům s počítačovým a komunikačním zařízením.

Pokles tržeb naopak postihl prodejny s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci, a to o rovných osm procent. „Důvodem může být nezvykle teplé počasí a zhoršené podmínky pro zimní sporty,“ doplnila Boušková.

Meziroční snížení tržeb v lednu zaznamenali také obchodníci s motorovými vozidly. Celkově tržby za prodej a opravy vozů klesly o 4,1 procenta. Podíl na tom měl hlavně prodej vozidel a náhradních dílů, u kterého tržby klesly o 5,2 procenta. Tržby za opravy motorových vozidel naproti tomu mírně vzrostly, a to o 0,4 procenta.

Meziměsíčně se tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel v lednu zvýšily po očištění o sezonní vlivy o 0,9 procenta. Sezonně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel meziměsíčně klesly o 1,8 procenta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme