Americký Kongres schválil rozpočet vlády. Zahrnuje i prostředky na zvýšení bezpečnosti ve školách

Obě komory amerického Kongresu schválily rozpočet vlády do konce září počítající s částkou 1,3 bilionu dolarů (26,9 bilionu korun). Díky dohodě republikánů a demokratů prošel v pátek návrh po Sněmovně reprezentantů i Senátem a čeká jen na předpokládaný rychlý podpis prezidenta Donalda Trumpa. Zákonodárci se dohodli na poslední chvíli, neboť provizorní rozpočet měl vypršet o dnešní půlnoci.

Washington Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova amerického Kongresu (Ilustrační foto)

Budova amerického Kongresu (Ilustrační foto) | Foto: Tom Thal (Flickr.com) | Zdroj: CC BY 2.0

Balík 1,3 bilionu dolarů podle agentury AP pokrývá zvýšení zbrojních výdajů i financování vnitrostátních rozvojových a infrastrukturních programů, nesplňuje ale v plné výši prezidentovy požadavky na stavbu zdi na hranici s Mexikem.

Senátoři v pátek po půlnoci místního času (po 5:30 SEČ) schválili návrh hlasy politiků obou stran poměrem 65 ku 32. Bílý dům už ohlásil, že Trump zákon o rozpočtu podepíše.

Bezpečnost ve školách

Schválený návrh obsahuje i finance na zvýšení bezpečnosti na školách v reakci na nedávný floridský masakr. Po Trumpově iniciativě počítá rozpočet s výdaji na boj s drogovou epidemií.

Stavba zdi s Mexikem

Trumpův stěžejní programový bod, stavba hraniční zdi, však bude financován pouze 1,57 miliardy dolarů, což je výrazně méně, než prezident žádal po Kongresu. Demokraté na druhou stranu požadovali výměnou za odblokování vládních výdajů vyřešit zákonem ochranu přistěhovalců bez dokladů, kteří do USA přišli jako děti. Na tom se však politici obou stran neshodli.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme