Microsoft smí dodávat software pro Huawei. Dostal licenci od americké vlády

Americký softwarový gigant Microsoft obdržel od vlády Spojených států licenci na dodávky softwaru čínskému výrobci telekomunikačních zařízení Huawei Technologies. Oznámila to firma. Washington v květnu zařadil Huawei na černou listinu, což znamená, že americké podniky potřebují zvláštní povolení, pokud chtějí této čínské firmě dodávat své produkty.

Seattle Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo společnosti Microsoft na budově v New Yorku.

Logo společnosti Microsoft na budově v New Yorku. | Zdroj: Reuters

„Americké ministerstvo obchodu 20. listopadu schválilo žádost Microsoftu o licenci na vývoz sériového softwaru firmě Huawei,“ sdělil agentuře Reuters mluvčí Microsoftu.

Hon na čarodějnice. Vazby na čínský stát tady nejsou, říká regionální viceprezident Huawei Kedzia

Číst článek

Ministerstvo tento týden potvrdilo, že začalo udělovat některým firmám omezené licence pro obchodování s Huawei. V pondělí resort potřetí prodloužil takzvanou dočasnou všeobecnou licenci, která umožňuje limitované obchodování s Huawei, bez něhož se neobejdou operátoři provozující komunikační sítě na americkém venkově.

Čínský technologický gigant, který je zároveň druhým největším výrobcem chytrých telefonů na světě, čeká především na to, zda licenci dostane Google, který by pak mohl dodávat svůj operační systém Android a aplikace do nových přístrojů Huawei.

Spojené státy čínskou firmu obviňují z krádeží technologií a špionáže pro Peking, což Huawei popírá. Washington společnost také vyloučil z budování mobilních sítí páté generace (5G) a ke stejnému postupu vybízí i své spojence.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme