Řízení Liberty není bezkoncepční, tvrdí vedení. ‚Irelevantní tvrzení,‘ namítá insolvenční správce

Společnost Liberty Ostrava nesouhlasí s tvrzením insolvenčního správce, že řízení podniku je založené na improvizaci. Vedení firmy uvádí, že jeho koncepcí je od počátku prodej zbytného majetku a obnovení ziskové části výroby. Vyplývá to ze záznamu, který se zobrazil v insolvenčním rejstříku. Liberty Ostrava je od června v úpadku. Insolvenční správce podniku Šimon Peták označil tvrzení firmy za irelevantní a její plány podle něj budí obavy.

Ostrava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Areál Liberty Ostrava

Řízení Liberty Ostrava není bezkoncepční, tvrdí vedení (ilustrační foto) | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

Insolvenční správce hutě tento týden ve zprávě o stavu řízení uvedl, že od společnosti dosud nedostal udržitelný plán další činnosti firmy. Způsob řízení pohybu peněz je podle správce založený na improvizaci bez jakékoliv koncepce a racionálního plánu.

Vedení firmy s tvrzením správce nesouhlasí a tvrdí, že má jasnou koncepci, kterou správci i prozatímnímu věřitelskému výboru opakuje od prvního dne. Jejím cílem je prodat zbytný majetek a s pomocí tollingu obnovit ziskové části výroby tak, aby provoz závodu mohl bez dalších zásadnějších ztrát pokračovat do doby, než podaří rentabilní část prodat novému investorovi.

V Liberty se poslední měsíce jen projídá majetek, píše insolvenční správce

Číst článek

Insolvenční správce svou kritiku opíral mimo jiné o vyjádření zástupců firmy na schůzce prozatímního věřitelského výboru minulý týden. Podle správce uvedli, že nemají naplánované relevantní příjmy, proto s nimi nepočítají v cash-flow plánu.

Podle vedení Liberty Ostrava ale správce vyjádření zřejmě špatně pochopil. Huť má podle nich mnohé příjmy naplánované, některé ale kvůli vysoké míře nejistoty naplánovat nelze. „Ty by bylo nezodpovědné do plánu zahrnovat a ty vyžadují operativní řízení,“ argumentuje vedení podniku.

„Dva ze tří předložených plánů cash-flow byly zcela iracionální a nepodložené. Počítaly s vysokými schodky v řádu stovek milionů korun, aniž by dlužník byl schopen vysvětlit, jak a z čeho budou pokryty. Ani třetí plán nebyl reálný, krom jiného započítával náklady jen na 1750 zaměstnanců, přičemž sám dlužník ví, že jich potřebuje přinejmenším o několik set více. I přesto je také schodkový a nevysvětluje, jak schodek krýt,“ komentoval to ve středu Peták.

Donquixote

Zadlužená huť už uzavřela smlouvy s polskou firmou Donquixote pro provozy rourovny a válcovny. Server Seznam Zprávy v pondělí uvedl, že polskou firmu řídí manažer z Kazachstánu a majitel je neznámý. Podle vedení ostravské hutě je firma Donquixote středoevropským obchodním zástupcem významného kazachstánského producenta oceli Qarmet, uvádí ve zveřejněném dokumentu.

Spolupráce s polskou firmou ale podle insolvenčního správce budí obavy. „Výkonný ředitel Qarmet, kterého jsem napřímo oslovil, důrazně uvedl, že Donquixote není její dceřinou společností a Qarmet nemá s Donquixote žádný vztah. Qarmet ani neví o jakýchkoli dohodách a jednáních mezi Donquixote a Liberty Ostrava,“ upozornil Peták.

3:44

Celou huť by měl převzít jen jeden investor. Rozkouskování Liberty je nereálné, říká odborář

Číst článek

Kazachstánská firma Qarmet na webu uvádí, že byla založena v roce 1944. V minulosti společnost vlastnil koncern ArcelorMittal. Ten ji podle informací zahraničních médií loni převedl na fond vlastněný vládou Kazachstánu a společnost se poté přejmenovala na Qarmet.

Ocelářská skupina ArcelorMittal, kterou ovládá Ind Lakšmí Mittal, dlouho vlastnila i výrobu oceli v Ostravě. Někdejší Novou huť prodala britské skupině Liberty Steel podnikatele Sanjeeva Gupty, od července 2019 tak huť nese název Liberty Ostrava.

Většina provozů Liberty Ostrava stojí od loňského prosince, kdy huti zastavila společnost Tameh Czech dodávky energií. Převážná část zaměstnanců je od té doby doma. Minulý týden Liberty Ostrava oznámila, že předložila odborům návrh na snížení počtu zaměstnanců.

Odejít má až 2600 lidí. Úpadek huti, která patří od roku 2019 Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty, lze řešit reorganizací, nebo konkurzem.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme