Ruská firma chce vyrábět tablety a konkurovat Applu

Ruská státní firma Rosnano plánuje sériovou výrobu počítačů tablet, kterými chce konkurovat výrobkům americké společnoti Apple. Šéf ruského podniku dnes premiérovi Vladimíru Putinovi řekl, že nový počítač by měl stát asi o třetinu méně než ipad od Applu. Podle firmy Rosnano by nové počítače mohly na globálním trhu získat až desetinový podíl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Apple iPad

Apple iPad | Foto: Apple Inc.

Výrobek ruské firmy by se podle analytika počítačových technologií Petra Koubského měl od ipadu lišit hlavně technologií displeje. Rusové chtějí použít technologii od americké firmy Plastic Logic.

„Umožňuje něco jako digitální papír, tedy obrazovku, kterou si můžete přeložit, srolovat, strčit do kapsy. Tato technologie je ve vývoji už delší dobu, zatím ji ale nikdo ve větším rozsahu komerčně nepoužil,“ řekl Koubský.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik počítačových technologií Petr Koubský v pořadu Stalo se dnes

Trh tabletů je podle něj velice dynamický a je těžké říct, jak se bude vyvíjet a jestli je skutečně možné, aby ruská firma získala na trhu desetinový podíl. Tablety jsou velmi úspěšné, ať jsou od kohokoli. Jen letos by se měl jejich prodej ztrojnásobit.

Podle analytika Koubského je za tím jednak módní faktor a také dokonalý marketing firmy Apple. Tolik dramatických výhod totiž tablety nenabízejí.

„Mnoho věcí, které dnes chceme dělat se svými počítači žádný velký vstup a klávesnici nevyžaduje, většinou jen pasivně konzumujeme média a k tomu se tablet hodí výborně. Těžko ale může plnohodnotně nahradit osobní počítač,“ míní Petr Koubský.

Igor Maňour, Jan Richter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme