Rusko chce vyměňovat zmrazené majetky se Západem. Sankce to ale nejspíš neumožní

Ruský ministr financí Anton Siluanov oznámil, že jeho úřad připravuje mechanismus výměny aktiv, která byla od počátku války na Ukrajině zmrazena v Rusku a na Západě. Jedná se o majetky v řádu desítek miliard dolarů. Většina komentátorů je ale k myšlence skeptická.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ruský rubl

Na Západě byla zabavena nebo zmrazena aktiva, která patřila ruské národní bance, soukromníkům nebo polostátním firmám (ilustrační foto) | Zdroj: Pixabay | Licence Pixabay,©

Rusko nedávno oznámilo zabavení aktiv dánského pivovarnického koncernu Carlsberg nebo potravinářského gigantu Danone. Záměrem Ruska by mohla být právě výměna aktiv. Podle dostupných zpráv zatím nebyl zabaven žádný fyzický majetek, ale výhradně cenné papíry, akcie a dividendy z nich.

Západní sankce začínají fungovat až teď. Problém byl v odebírání ruského plynu, míní investiční stratég

Číst článek

Na Západě byla zabavena nebo zmrazena aktiva, která patřila ruské národní bance, soukromníkům nebo polostátním firmám. Cenné papíry ale dále pracují a vznikají z nich dividendy.

V Rusku bylo omezeno fungování cenných papírů na tamní burze. Zahraniční majitel, například i velké americké důchodové fondy, z nich nemůže dostat peníze. Rusko uvažuje o možné částečné výměně. Na Západě byl pole odhadů zabaven ruský majetek v hodnotě před 500 miliard dolarů. Přesnou částku je ale obtížné zjistit. Zabavené věci mají různou hodnotu, která se v čase mění.

Mnozí pozorovatelé jsou k možné výměně skeptičtí, především kvůli tomu, že funguje sankční režim. Ruské národní bance se peníze jednoduše nesmí vydat kvůli sankcím.

Stejně tak oligarchům, kteří na sankčních seznamech jsou. Zjišťovat, komu jaké majetky patří, by trvalo možná dva až tři roky. Ruští oligarchové totiž cenné papíry často vlastní přes rodinu, skořápkové společnosti a podobně.

V budoucnu může být český sankční seznam delší, říká expert. Zatím je na něm jen šest Rusů

Číst článek

Existují teorie, že mechanismus je dílem tlaku menších oligarchů na vládu. V zahraničí jim uvízl majetek a snaží se najít cestičky, jak se k němu vrátit.  

Běžní Rusové velký výpadek západního zboží nepoznají. Produkty firem, které přestaly oficiálně zboží do Ruska dodávat, se vozí například přes třetí země jako Kazachstán nebo Turecko. Výrobky jsou o něco dražší, větší problém je ale se zárukou a opravami a podobně. Nedá se ale říct, že by v obchodech byly prázdné police.

Sankce spojené s válkou na Ukrajině se Ruska dotýkají a jsou nepříjemné. Toto je signál, že se situaci snaží řešit. Na druhou stranu, tyto tlaky nemají absolutně žádný vliv na Vladimira Putina a pár jeho nejbližších, kteří rozhodují. Otázkou je, jestli se o této iniciativě vůbec dozvědí.

Ondřej Soukup Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme