Neschopnost, trauma a kokain. Divadlo Na zábradlí nabízí nový pohled na Sherlocka Holmese

Sherlock Holmes ztracený sám v sobě. David Jařab napsal pro Divadlo Na zábradlí hru Podivuhodný případ pana Holmese. Premiéru měl v pátek. Slavný detektiv je v Jařabově podání v mnohém překvapivý. Nejen že není schopen případ rozklíčovat, ale dokonce se stává jeho součástí.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Hájek (uprostřed) jako Sherlock Holmes v představení Podivuhodný případ pana Holmese

Jan Hájek (uprostřed) jako Sherlock Holmes v představení Podivuhodný případ pana Holmese | Zdroj: Divadlo Na zábradlí

„Když jsem přemýšlel nad tím, jak Sherlocka uvést, tak jsem dospěl k názoru, že to nechci modernizovat vizuálně, ale ukázat to v té kvazihistorizující úrovni. Zároveň chci zachovat určitý typ jakési archaičnosti jazyka a mluvit o věcech, které souvisejí s dnešní dobou,“ říká pro Radiožurnál režisér a scenárista inscenace David Jařab.

Kánon100. Vybíráme nejzásadnější česká díla za posledních sto let

Číst článek

„Vždy bývá atraktivní proces, jak vše zjišťuje, a je to podáno zvnějšku. Já se v té hře pokouším dostat Sherlocku Holmesovi dovnitř, protože mám dojem, že ta postava v žánru, jak ho Doyle koncipoval, neměla tehdy moc tendenci být psychologická,“ dodává.

Režisér se snaží odhalovat Holmesovy vnitřní zdroje motivů a traumat, otočit ho naruby. Oproti obvyklým zpracování na Jařabově detektivovi není dokonalé vůbec nic.

„Můžeme začít chápat, co ho vede k té jeho fascinaci zločinem a co ho přivedlo k tomu, že má specifické pozorovací a deduktivní schopnosti.“

Východiskem pro napsání nové hry byla Jařabovi povídka Arthura Conana Doyla Dům u měděných buků, kde je obětí zločinu mladá dívka z měšťanské rodiny. Obsah povídky slouží jako půdorys příběhu, který Holmes vidí ve své hlavě. Jařab zachoval většinu postav a snažil se ctít určité vlastnosti Doyolových textů o Sherlocku Holmesovi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celou reportáž Veroniky Štefanové o novém Sherlocku Holmesovi

Scénografie, jejímž autorem je také Jařab, je rozdělena do tří prostorů. Ty perspektivně ubíhají do zadní části jeviště. Stěny jsou dekorovány tapetami a interiér odkazuje stylově k období viktoriánské Anglie.

„Sherlock Holmes ten prostor nikdy neopouští. To znamená, že na všechno se díváme skrze něj. Vše probíhá paralelně a vzniká paralelní struktura. My si tak nikdy nemůžeme být jistí, jestli děj probíhá v Sherlockově hlavě nebo ve skutečnosti,“ vysvětluje Jařab.

Démoni zločinu

Detektiva v Divadle Na zábradlí hraje Jan Hájek. Tuto postavu podle jeho slov zastihneme ve stavu, kdy pochybuje o svých schopnostech, a její intuice už neslouží jako dřív. 

„S jeho mozkem se možná něco už děje, zkouší na sobě různé věci typické pro tu dobu. Na světě byl kokain i opium a on zaměstnává svůj mozek v době, kdy mu nemůže nabídnout žádný případ, žádné analytické myšlení, které byl zvyklý používat. Potřebuje pořádné démony zločinu,“ říká Hájek pro Radiožurnál.

V inscenaci kromě Jana Hájka účinkuje například také Miloslav König, Johana Matoušková, Jakub Žáček nebo Magdalená Sidonová.

Veronika Jošková Štefanová, lac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme