Do Varů přijede americký herec Ethan Hawke. Osobně uvede thriller Zoufalství a naděje

Zahraniční hvězdou nadcházejícího 55. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech bude americký herec, režisér a spisovatel Ethan Hawke. Na přehlídce, která se letos koná od 20. do 28. srpna, převezme Cenu prezidenta a osobně uvede thriller Paula Schradera Zoufalství a naděje. V něm si zahrál postavu kněze procházejícího krizí víry. Pořadatelé ve čtvrtek také zveřejnili kompletní program festivalu.

Karlovy Vary (Aktualizováno: 17:22 5. 8. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký herec Ethan Hawke na filmovém festivalu v Benátkách v roce 2017

Americký herec Ethan Hawke na filmovém festivalu v Benátkách v roce 2017 | Foto: Alessandro Bianchi | Zdroj: Reuters

„Jsme nadšeni, že můžeme v Karlových Varech přivítat osobnost, kterou dlouhodobě obdivujeme,“ uvedli umělecký ředitel Karel Och a výkonný ředitel Kryštof Mucha.

Festival v roce 2018 uspořádal Poctu Austin Film Society a letos na retrospektivu věnovanou této uznávané instituci navazujeme oceněním herce a režiséra, který má k texaské nezávislé filmové scéně coby rodák z Austinu a dlouholetý spolupracovník Richarda Linklatera neobyčejné blízko.“

Hawke prorazil díky Společnosti mrtvých básníků Petera Weira, ve které ztvárnil plachého studenta Todda vystupujícího po boku učitele v podání Robina Williamse. Klíčový moment jeho kariéry ale přišel v roce 1995, kdy ho Richard Linklater obsadil do romance Před úsvitem, kterou následovala dvě další pokračování finální trilogie Před soumrakem a Před půlnocí, dokončených s devítiletými odstupy.

Ze spolupráce z Linklaterem dosud vzniklo osm filmů, včetně artového hitu Chlapectví z roku 2015, které získalo šest nominací na Oscara. Na některých snímcích se Hawke podepsal i jako spoluscenárista. 

Jeho režijním debutem bylo drama Chelsea Walls. Po něm následovala adaptace vlastního románu Hořká krajina, dokument Seymour: An Introduction a prozatím poslední Blaze, životopisný snímek zpěváka country Blaze Foleyho, ke kterému napsal i scénář.

Hawke má na svém kontě čtyři nominace na Oscara – dvě za herecké výkony ve filmech Training Day a Chlapectví, další dvě za scénáře ke snímkům Před soumrakem a Před půlnocí.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme