Památce anděla i ‚Beethovenova Desátá‘. Rozhlasoví symfonici zahrají se slavnou houslistkou

Symfonický orchestr Českého rozhlasu na začátku března vystoupí se slavnou houslistkou Leilou Josefowitz. Společně zahrají předehru k opeře, symfonii a koncert pro housle a orchestr. Přímý přenos z Rudolfina odvysílá 10. března Český rozhlas Vltava.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Symfonický orchestr Českého rozhlasu na začátku března vystoupí se slavnou houslistkou Leilou Josefowitz

Symfonický orchestr Českého rozhlasu na začátku března vystoupí se slavnou houslistkou Leilou Josefowitz | Foto: Chris Lee

„Leila Josefowicz byla před časem oslavována jako zázračné dítě, dnes patří k nejvýraznějším houslistům své generace,“ informuje Jana Patzelová ze Symfonického orchestru Českého rozhlasu s tím, že se na ni obracejí současní skladatelé, aby zahrála jejich nejnovější skladby. Některé jí píšou přímo „na míru“.

Slavná houslistka Leila Josefowitz | Foto: Chris Lee

„Vystoupila s Newyorskou filharmonií, Washingtonským národním symfonickým orchestrem, Bostonským symfonickým orchestrem, Losangelskou filharmonií, spolupracovala s Cleveland Orchestra, Tonhalle Orchester Zürich, BBC Symphony Orchestra, Royal Concertgebouw Orchestra,“ dodala Patzelová.

S rozhlasovými symfoniky pod taktovkou Alexandra Liebreicha zahraje Koncert pro housle a orchestr Památce andělů od Albana Berga. Působivá skladba vznikla v posledním roce skladatelova života (1935), kdy narůstala úzkost z nacismu.

S tím souvisí i dílo, které celý večer uvede. Tím je předehra k opeře Rozbitý džbán, kterou napsal Viktor Ullmann těsně před svou deportací do Terezína.

Poslední skladbou pak bude První symfonie c moll od Johannese Brahmse. Tu dirigent Hans von Bülow v nadsázce nazval Beethovenovou Desátou.

pj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme