Umělá inteligence trénovala na dílech téměř pěti tisíc umělců. Je mezi nimi i Kupka, Čapek nebo Toyen

Na sociálních sítích koluje seznam 4 700 umělců a umělkyň, na jejichž dílech byla trénována umělá inteligence. Jsou mezi nimi třeba Salvador Dalí, Wes Anderson, ale i čeští autoři a autorky. Na seznamu se objevili Toyen, František Kupka, Jan Švankmajer nebo Josef Čapek. Zprávu přináší server NBC News a zmiňuje ji Radio Wave.

San Francisco Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Umělá inteligence

Umělá inteligence trénovala na dílech zahraničních i českých umělců a umělkyň (ilustrační foto) | Zdroj: Unsplash | Licence Unsplash,©

Seznam se stal virální na sociální síti X (dříve Twitter), kde ho sdílel umělec Jon Lam. Má se týkat konkrétně nástroje Midjourney, který generuje na základě textových příkazů (promptů) vizuální materiál.

24:00

Umělá inteligence je riziková. Regulace je namístě, shodují se experti Koubský i Lesch

Číst článek

Společnost Midjourney měla díla téměř pět tisíc umělců a umělkyň využívat k trénování modelu. Mezi dalšími bylo využito dílo výtvarníků jako Otto Pilný, Mikuláš Medek, Jan Zrzavý nebo režisér Jan Pinkava.

Seznam autorů a autorek v současnosti také figuruje v probíhajícím soudním sporu skupiny umělců, kteří na začátku minulého roku podali žalobu proti společnostem Midjourney, Stability AI, DeviantArt a Runway AI.

Ty jsou viněné ze zneužití autorských práv k dílům výtvarných umělců, které měly společnosti využít k trénování generativních modelů umělé inteligence.

Zveřejnění seznamu podpořilo trvající frustraci autorů a autorek z nedostatečné regulace nástrojů AI ve vztahu k jejich dílům, píše Radio Wave.

Podle některých uživatelů sociálních sítích má existovat ještě rozšířený seznam, který má zahrnovat téměř šestnáct tisíc jmen umělců a umělkyň, jejichž díla chce společnost Midjourney mezi své tréninkové sady zařadit. Její zakladatel David Holz měl tento seznam zveřejnit již v roce 2022 na serveru Discord.

Barbora Součková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme