Afričtí předkové zvyšují riziko alergie

Lidé s africkými předky jsou více ohroženi alergií na burské oříšky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Arašídy

Arašídy | Foto: public domain, Jack Dykinga

Alergie se vyskytují po celém světě. Výskyt však není stejnoměrný a potravinové alergie jsou zřejmě častější u dětí černé pleti. Vědci z Dětské nemocnice Chicago a Bostonské univerzity proto zjišťovali, nakolik riziko alergie souvisí s etnickou příslušností. Do své studie zařadili více než 1100 dětí z městského multietnického prostředí. O tom, jestli patří mezi alergiky, rozhodla vysoká hladina protilátek proti jednomu z osmi známých potravinových alergenů, jako jsou například burské oříšky.

V DNA dětí vědci zároveň hledali genetické markery, které vypovídají o evropských, asijských a afrických předcích. Zjistili, že děti černého etnika jsou skutečně náchylnější k rozvoji alergií. Výsledky také dokazují, že mít africké geny s sebou nese zvýšené riziko alergie na vejce a především na burské oříšky – a to nehledě na to, k jakému etniku člověk patří. Zajímavé výsledky přineslo testování snášenlivosti mléka. Dokázaly, že alergie na mléko je častější u dětí matek, které se považují za příslušnice černého etnika, a to bez ohledu na jejich předky. Naznačuje to, že alergii na burské oříšky a vejce ovlivňuje genetika, zatímco alergie na mléko může souviset s kulturními rozdíly.

Zdroj: Pediatrics

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme